Dupa caderea istorica de 9,38% suferita de bursa de la Tokyo, sesiunea de tranzactionare de astazi a fost usor pe verde, datorita sperantelor, ce e drept timide, date de Bancile Centrale care au redus ratele dobanzii de politica monetara.

Astfel, indicele Nikkei a reusit o crestere de 1,25 %, in timp ce in jurul orei 02.25 GMT, Bursa din Hong Hong castiga 2,28%, Singapore 2,37%, Seul 1,76% si Taipei 0,64%. Bursa din Noua Zeelanda a pierdut 0,73%, iar bursa din Shanghai 0,62%. Sydnei a fost cea mai afectata, insa pierderea nu a fost foarte mare: 1,10%.

Bursa din Jakarta a ramas in continuare suspendata.

Intr-o terapie de soc, 6 Banci Centrale din toata lumea au hotarat sa reduca rata dobanzii de politica monetara, iar Jean Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene a facut apel la calm afirmand ca „pesimismul excesiv este cel mai rau consilier”.

Analistii estimeaza totusi ca reducerea dobanzii decisa de Fed este insufiicneta pentru iesirea Statelor Unite din criza, iar Henry Paulson a afirmat chiar ca „o serie de institutii financiare vor intra in faliment chiar daca au fost adoptate masuri”.

Sursa: Le Point