Românii preferă să facă uz de carduri pentru a-şi plăti călătoriile (99%) şi apelează la telefoanele mobile pentru căutări şi rezervări, arată un studiu al unei agenţii online de turism.
Potrivit documentului, 16% dintre turiştii români preferă această metodă pentru rezervări şi 17% pentru căutări.
Pe plan internaţional, ruşii folosesc mobilele cel mai mult pentru rezervări (19%) şi căutări (32%), în timp ce polonezii le folosesc mai puţin pentru rezervări (8%) şi mai mult pentru căutări (21%). .
Atunci când e vorba de rezervarea de călătorii, cardurile reprezintă cea mai utilizată metodă de plată atât pe plan internaţional, cât şi în România (99%). Pe plan internaţional, conform datelor Tripsta, alte metode de plată utilizate sunt depozitele bancare, instant banking şi PayPal.
În ceea ce-i priveşte strict pe români, aceştia folosesc în principal cardul atunci când plătesc pentru călătorii de pe desktop (98%), mobil (99%) sau iOS (93%), în timp ce un număr limitat de călători români folosesc şi depozitul bancar ca metodă de plată (desktop – 2%, mobil – 1% şi iOS – 3%).
Cea mai scumpă rezervare de pe mobil făcută de un călător român a fost pe ruta Bucureşti – Washington şi a costat 871 euro, în timp ce biletul cel mai scump achiziţionat via iOS a fost pentru un zbor Iaşi – Ljubljana, la preţul de 529 euro. Pe de altă parte, conform aceloraşi date, cea mai scumpă călătorie achiziţionată de pe desktop a fost de la Bucureşti la Kinshasa (Congo), la preţul de 4.123 euro.
Cele mai ieftine călătorii rezervate de români au costat între 18 – 33 de euro. De pe mobil, cel mai ieftin zbor a fost pe ruta Bodrum – Istanbul (Turcia) pentru 33 de euro, în timp ce un zbor Londra (UK) – Dublin (Irlanda) a fost cel mai ieftin achiziţionat de pe iOS, pentru 18 euro. În acelaşi timp, atunci când vine vorba de zboruri rezervate de pe computere staţionare, cel mai ieftin zbor a fost pe ruta Bucureşti – Milano şi a costat 19 euro.
AGERPRES