Protestul angajaților CNAS paralizează activitatea
Din cauza protestului de la CNAS, pacienţii care nu au un card de sănătate vor avea probleme. Este vorba despre cei care au nevoie de o adeverinţă să-şi poată deconta tratamentele. Ori dacă trebuie externați, sau pentru a beneficia de o consultaţie într-o unitate medicală.
Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale europene, procesare cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor nu vor mai putea fi procesate.
Angajaţii CNAS sunt nemulțumiți de salarii şi de condiţiile de muncă. Ei cer autorităţilor să ţină cont de solicitările lor şi să le ofere un trai decent. Dar şi condiţii mai bune de muncă pentru a nu mai fi nevoiţi să îşi suspende activitatea.
Rafila speră la înțelepciune
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, referindu-se la protestul anunţat de sindicaliştii din cadrul CNAS, că speră să existe înţelepciune şi din partea conducerii instituţiei, dar şi din partea salariaţilor, întrucât întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată.
Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât cinci milioane de oameni contribuie la Fondul de Asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni. Alexandru Rafila a fost întrebat despre protestul sindicaliştilor din cadrul CNAS şi a afirmat:
„Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”.
Ministrul a afirmat că CNAS „este o instituţie-cheie”, pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.
„Sper să existe înţelepciune de ambele părţi, să găsească o soluţie, pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila, la TVR Info.
Referindu-se la bugetul CNAS, Rafila a afirmat că este „cel mai mare buget din România, de câteva ori mai mare decât bugetul Ministerului Sănătății, dar e normal să fie aşa”. Instituţia plăteşte programele naţionale de sănătate, serviciile acordate de spitale, dar şi decontarea medicamentelor gratuite şi compensate.