Traian Băsescu, critici dure la adresa Guvernului

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a postat recent un mesaj pe rețelele sociale în care critică dur guvernul, în urma devastării provocate de ciclonul care a afectat regiunea Moldovei.

În stilul său caracteristic, Băsescu a început postarea cu o ironie la adresa autorităților: „RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă.”

Acesta a subliniat că, în cazul unui avertisment RO-ALERT emis la timp, oamenii ar fi avut șansa de a-și proteja gospodăriile și viețile.

„Cu un mesaj RO-ALERT lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate”, a scris Băsescu, subliniind lipsa de reacție a autorităților.

Fostul președinte a cerut ca guvernul să-și asume responsabilitatea pentru amploarea dezastrului.

„Mii de case distruse, mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt. Oare va răspunde cineva? Acesta este un mesaj RO-ALERT pentru viitură de incompetenţă la guvern.”

Traian Băsescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

Ipocrizia atacurilor lui Băsescu?

Criticile vehemente ale fostului președinte vin într-un context în care chiar el a gestionat una dintre cele mai mari crize provocate de inundații din România, în perioada mandatului său.

În 2005, Băsescu era la cârma țării când inundațiile au lovit puternic regiuni precum Vrancea, provocând moartea a 14 persoane și pagube economice uriașe, estimate la 2 miliarde de euro.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

Prăpăd în urma inundațiilor de la Galați

Inundațiile din județul Galați au lăsat în urmă un peisaj dezastruos, afectând mii de oameni și comunități întregi. Aproximativ 7.000 de case din 28 de localități au fost lovite de apele furioase, iar efectele catastrofei sunt încă vizibile la cinci zile după dezastru.

În multe dintre zone, apa nu s-a retras complet, menținând un tablou dramatic al distrugerii și neputinței.

Un segment din drumul național DN25, care leagă Galați de Tecuci, este încă acoperit de ape. În unele porțiuni, nivelul apei ajunge la un metru și jumătate, transformând drumul într-un lac imens, care se întinde pe kilometri întregi.

În localitățile afectate, dramele personale completează imaginea dezolantă. În comuna Slobozia Conachi, o familie a fost lovită de un destin crunt. Un bărbat imobilizat la pat și-a pierdut singurul mijloc de transport, un scuter electric în valoare de 3.000 de euro, care a fost distrus de viituri.

Între timp, sute de pompieri, jandarmi, polițiști și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale continuă să sprijine populația sinistrată. Eforturile lor sunt concentrate pe scoaterea nămolului din casele și gospodăriile afectate, dar amploarea dezastrului este copleșitoare.