Călin Georgescu contestă anularea alegerilor prezidențiale și deciziile BEC

Călin Georgescu a făcut vineri, 3 ianuarie, recurs la decizia Curții de Apel București care i-a respins cererea de anulare a trei hotărâri emise de Biroul Electoral Central (BEC) după anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României (CCR). Recursul a fost înregistrat vineri și va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Călin Georgescu a cerut anularea hotărârilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 și nr. 232D/2024, care reglementează oprirea pregătirilor pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, încetarea activităților birourilor electorale și modificarea prevederilor privind indemnizațiile membrilor birourilor de vot din străinătate. Aceste măsuri au fost luate în urma deciziei CCR de a anula întregul proces electoral și de a solicita organizarea unor noi alegeri.

Curtea de Apel București a respins cererea lui Georgescu ca neîntemeiată, inclusiv cererea de intervenție accesorie formulată de Public Attitude, o organizație care a susținut cauza contestatorilor. Decizia a fost luată de judecătoarea Cristina Ardelean, iar termenul pentru recurs a fost de 5 zile de la pronunțare.

„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenție accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată”, este decizia pronunțată, în urmă cu trei zile, de instanța Curții de Apel București.

Recursul și implicațiile procesului

Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, un recurs la ÎCCJ ar putea dura cel puțin un an, perioadă în care vor fi organizate alte alegeri prezidențiale. Zegrean a sugerat că procesul deschis de Călin Georgescu servește mai degrabă scopurilor electorale ale acestuia, decât unui rezultat juridic concret.

„Dacă se recuză, se reia procesul de la capăt. Recuzarea nu o judecă doamna aceea care a judecat astăzi (n. red. luni a fost depusă o cerere de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, care a fost respinsă, așa încât ea a pronunțat marți decizia în cazul lui Georgescu), ci alți judecători de la aceeași instanță și la judecata recuzării nu vor fi oameni în stradă, pentru că nu știu ei unde se întâmplă și cum se face. (…)

Din câte știu eu – eu practic avocatura și o practic de 150 de ani – un recurs acum la Înalta Curte, la secția de contencios, se judecă, dacă ai noroc, după un an de zile de la data înregistrării, deci vor trece alegerile”, a afirmat Augustin Zegrean, luni seară, într-o intervenție la Antena 3.

Pe lângă demersurile interne, Georgescu a depus și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), solicitând suspendarea deciziei CCR și obligarea statului român să organizeze turul doi al alegerilor între el și Elena Lasconi, pe baza rezultatelor primului tur. De asemenea, acesta a cerut ca CEDO să analizeze cauza în regim de urgență, potrivit G4Media.

Tensiuni în jurul procesului

Luni, la termenul de judecată de la Curtea de Apel București, peste o mie de susținători ai lui Călin Georgescu s-au adunat în fața instanței, scandând și rostind rugăciuni precum „Tatăl nostru” și „Crezul”. Procesul a fost suspendat de două ori, iar una dintre avocatele lui Georgescu a afirmat că judecătoarea Cristina Ardelean are ocazia „să se mântuiască”.

Călin Georgescu a făcut apel la „conștiința” magistratului, susținând că aceasta ar putea deveni „unul dintre marii eroi ai acestei țări” dacă va lua o decizie favorabilă în acest caz.

„Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, și ca mamă, este leoaică, așa că am credința să spun că, dacă saltul în conștiință va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei țări. Contează conștiința ei”, a afirmat Călin Georgescu.

Decizia CCR de anulare a procesului electoral pentru alegerea președintelui României a fost luată în unanimitate. Curtea a constatat nereguli grave în organizarea și desfășurarea primului tur al alegerilor și a stabilit că este necesară reluarea întregului proces electoral.

În acest context, BEC a emis hotărârile contestate de Georgescu, privind oprirea activităților electorale și reorganizarea calendarului electoral.