Guvernul României nu vrea să recunoască asta, însă ţara noastră s-ar afla deja în criză economică!

România se îndreaptă direct în prăpastie, atrag atenţia analiştii

O spun răspicat analiştii financiari, care trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că România se îndreaptă cu motoarele turate ale “creșterii economice” direct în prăpastie.

Tot mai mulţi români se confruntă cu probleme financiare. 25% din gospodăriile din ţara noastră înregistrează restanţe repetate atunci când vine vorba despre achitarea facturilor. 78% dintre români susţin că oricum îşi plătesc cu greu facturile, lună de lună.

Cele mai mari restanţe se înregistrează la facturile de energie electrică, la întreţinere, la abonamentul de telefonie mobilă, dar şi la ratele pentru împrumuturile efectuate la bănci.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în luna august, la 5,3%, de la 5% în iulie. Preţul unui litru de benzină la pompă se apropie de pragul psihologic de 7 lei. Euro a doborât cinci maxime istorice în doar zece zile şi se apropie vertiginos de pragul de 5 lei.

Facturile la energie s-au majorat cu 25% în ultimul an. Toate acestea sunt semnele crizei financiare pe care o traversăm, avertizează analiştii financiari.

Această nouă criză economică va fi mult mai imprevizibilă. Sunt multe necunoscute, legate în primul rând de pandemie

“Statul a cheltuit foarte mult, cu diverse tipuri de ajutoare, în perioada pandemiei. Pe de altă parte, inflația își scoate colții. Este un început de criză economică, care din păcate este imprevizibilă, pentru că sunt multe necunoscute… primele sunt cele legate de pandemie”, a declarat un analist pentru Antena 3.

“La momentul actual, prevăd un deficit comercial de aproximativ 21 miliarde de euro – este un record. (…) Stabilitatea în plan politic, care are efecte asupra, de exemplu, a ratingului de ţară. Fitch deja ne-a transmis nişte semnale negative, că am putea ajunge în teritoriul “junk” dacă vom întârzia implementarea unor reforme”, a spus un alt analist pentru acelaşi post de televiziune.

În tot acest timp, autorităţile se laudă cu o creştere a salariului mediu brut în România cu 1 leu de la iunie la iulie 2021, salariul mediu brut ajungând la 5780 de lei, potrivit datelor INS.

Sursă foto Dreamstime