În toată discuţia despre COVID-19, vaccinarea antigripală a fost uitată de mulţi.

Cum va funcţiona vaccinarea antigripală în acest an?

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, afirmă că “răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală”, astfel că persoanele aflate în grupe de risc trebuie să se vaccineze în continuare împotriva gripei.

Totuşi, medicul militar confirmă faptul că masca de protecţie, distanțarea şi evitarea zonelor supraaglomerate au influenţat mult sezonul antigripal de anul trecut, în sensul că au fost mult mai puţine cazuri faţă de anii precedenţi.

Valeriu Gheorghiţă indică faptul că românii care doresc se pot vaccina la medicul de familie, atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a COVID-19, la aceeaşi vizită. O persoană se poate vaccina împotriva celor două afecţiuni “în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a spus medicul la Digi24.

“Se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19”

“Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră.

Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie.

Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19.

Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a declarat, luni seara, Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: Dreamstime