Potrivit Reuters, în cursul zilei de luni, prețurile petrolului au înregistrat cele mai ridicate niveluri din ultiele șase săptămâni, din cauza volumul scăzut al producţiei din Statele Unite. Mai trebuie menționat faptul că această explozie de prețurile vine la o distanță de două săptămâni după uraganul Ida şi din cauza temerilor că o nouă furtună ar putea afecta producţia în Texas în această săptămână, precizează sursa citată.

Totodată, creşterea preţurilor a avut chiar dacă OPEC a redus estimarea sa privind nivelul cererii de petrol în trimestrul patru, din cauza variantei Delta a noului coronavirus, care se extinde din ce în ce mai repede la nivel mondial și generează îngrijorări mari atât în Statele Unite cât și în restul globului.

În ceea ce privește contractele futures pentru petrolul Brent, sursa citată precizează că acestea au avansat cu 0,8%, la 73,47 dolari pe baril. De cealaltă parte, contractele pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) au crescut și ele la rândul lor cu 1%, la 70,40 dolari pe baril.

De ce au crescut prețurile petrolului

În acest context, petrolul Brent a atins cel mai ridicat nivel după 30 iulie, în timp ce petrolul WTI la cel mai ridicat nivel atins din 3 august.

Nishant Bhushan, analist la firma Rystad Energy susține că de vină pentru creșterea prețurilor este impactul uraganului Ida, care durează cu mult peste așteptările pieței.

”Impactul uraganului Ida durează peste aşteptările pieţei şi, în timp ce unele capacităţi de producţie rămân închise în această săptămână, preţurile cresc pentru că ţiţeiul nu ajunge la rafinăriile care şi-au reluat operaţiunile mai repede”, a spus Nishant Bhushan, analist la firma Rystad Energy.

Totodată, pe lângă uragan, noi perturbări din cauza vremii nefavorabile erau aşteptate să aibă loc luni seara pe coasta de sud a Texasului, din cauza furtunii tropicale Nicholas. În acest sens, Royal Dutch Shell şi-a evacuat angajaţii de pe o platformă din Golful Mexic şi alte firme se pregăteau pentru vânturi cu forţă de uragan.