Surse au declarat pentru Metro.co.uk că este vorba despre nava rusă Yantar, dotată cu minisubmarine fără pilot şi cu echipamente sofisticate de recunoaştere. Nava este specializată în operațiuni de sabotaj maritim și a fost observată în cursul zilei de luni în apropierea coastelor Marii Britanii.

La rândul ei, publicația UK Defence Journal scrie că nava Yantar, care este prezentată oficial drept vas pentru cercetări oceanografice, a fost utilizată în trecut pentru acţiuni de sabotaj împotriva cablurilor submarine de telecomunicaţii şi împotriva senzorilor submarini pentru detecţie, deci nu este exclus ca și de această dată să fie vorba despre o situație similiară.

Statele Unite au oferit și ele o reacție în acest sens. Mai exact, forţele Navale din SUA au avertizat că nava rusă Yantar are submarine fără pilot care pot opera la adâncimi de până la 6.000 de metri. Ulterior, nava s-a apropiat recent de coastele Irlandei şi a fost urmărită atent de Forţele Navale irlandeze, iar până în prezent nu este încă clar dacă Marea Britanie a acordat permisiune navei ruse să se apropie de coastele britanice.

Nava rusească, supravegheată de Marea Britanie 

Dr. Kristian Gustafson, director adjunct al Centrului Brunel pentru Informaţii şi Studii de Securitate susține că nava este în prezent urmărită atent de serviciile de informații britanice, precizând că riscurile sunt reduse, în contextul în care rușii știu că sunt supravegheați.

„Este clar că această navă este urmărită atent de serviciile de informaţii militare britanice. Grupul comun de colectare a informaţiilor de la Baza aeriană Wyton va direcţiona o serie de echipamente de monitorizare asupra acestei nave. De asemenea, nava probabil este supravegheată de submarine britanice şi NATO.

Riscurile sunt reduse, întrucât ruşii sunt conştienţi că nava este supravegheată atent (…)”, a declarat, conform MailOnline, dr. Kristian Gustafson, director adjunct al Centrului Brunel pentru Informaţii şi Studii de Securitate.