De ce s-au retras SUA din Afganistan? Antony Blinken insistă că alegerea a fost corectă

Antony Blinken a fost audiat prin videoconferință de către Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților. În acest context, Secretarul de Stat a susținut că, în cazul în care nu se retrăgeau luna trecută din țara respectivă, SUA ar fi reaprins războiul în Afganistan „pentru alți 5, 10 sau 20 de ani”, conform informațiilor transmise de wsj.com

„Acordul încheiat de administrația anterioară cerea ca toate forțele SUA să părăsească Afganistanul până în data de 1 mai”, spune el, completând că, în cazul în care actualul președinte american nu ar fi respectat angajamentele făcute de predecesorul său, atacurile s-ar fi reluat.

De asemenea, Blinken a mai spus că „multă lume nu cunoaște” acordul încheiat de administrația Trump cu privire la Afghanistan, înainte ca Joe Biden să își înceapă mandatul în luna ianuarie din acest an.

Biden își asumă decizia

Totodată, Joe Biden a declarat luna trecută că își asumă răspunderea pentru retragerea militară. Totuși, el și-a învinuit predecesorul că a acceptat un termen scurt în înțelegerea privind retragerea SUA din Afganistan.

„Fostul președinte a semnat un acord de retragere a trupelor la 1 mai, la doar câteva luni de la inaugurarea mandatului meu. Acordul nu includea nicio cerință ca talibanii să stabilească împreună cu fostul cabinet afgan o formulă incluzivă de guvernare. Însă a autorizat eliberarea a 5.000 de deținuți, anul trecut, inclusiv unii dintre comandanții militari de vârf, printre cei care tocmai au preluat controlul în Afganistan. La momentul în care mi-am început mandatul, talibanii erau în cea mai puternică poziție militară din 2001”, a susținut Joe Biden.

Sursă foto: Dreamstime