Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu precizări de ultimă oră. A fost emisă o atenţionare Cod galben de ploi, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, care va fi valabilă de marți de la prânz până marţi seară, în zonele de munte, în Moldova şi în nordul Munteniei.

Potrivit meteorologilor, atenționarea este una de de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă marţi, între orele 12.00 şi 22.00. În acest interval, vor fi prezente ploi torențiale, dar și cantități de apă care vor depăși 30…40l/mp.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a zonei montane, local în Moldova şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, arată ANM.

Zonele vizate de codul galben emis de ANM

În ceea ce privește zonele vizate de codul galben de ploi, potrivit meteorologilor este vorba despre judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău şi, parţial, judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj şi Bihor. Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, şi în centrul, estul şi sudul teritoriului.

Bucureștiul scapă de avertizarea de cod galben. Potrivit meteorologilor, în Capitală vremea va fi caldă şi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, când vor fi posibile ploi de scurtă durată (1…3 l/mp) şi unele intensificări ale vântului. În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta se va situa în jurul a 30 de grade.

De miercuri, vremea revine la normal. ANM anunță că zonele de sud și vest vor înregistra cele mai mari temperaturi, chiar dacă în a doua parte a zilei norii se înmulțesc. În centru și în sud-est, de asemenea, în masivele sudice, local vor fi averse cu tunete și fulgere.

Joi vremea se va menține la fel de caldă, dar se înnorează din când în când. La munte avem parte de câteva ploi slabe. Pe seară și în noaptea următoare, în vest și în centru apar averse însoțite de descărcări electrice. Vineri pe de altă parte se va înregistra o creștere a instabilității iar în vest, în nord și în centru.