Preţurile petrolului au închis vineri aproape de maxime multianuale şi au urcat pe ansamblul săptămânii, investitorii fiind împărţiţi între îngrijorările legate de oferta mică şi perturbările provocate în piaţă de pandemia de Covid-19, transmite Reuters.

Preţul petrolului Brent a crescut vineri cu 1,1%, la 85,53 dolari pe baril, sub maximul ultimilor trei ani de 86,10 dolari pe baril atins joi, Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului Brent a urcat cu 1%, consemnând al şaptelea avans săptămânal consecutiv.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 1,5%, la 83,76 dolari pe baril, nu departe de maximul ultimilor şapte ani atins în această săptămână.

Îngrijorarea specialiștilor e maximă

La nivelul săptămânii, petrolul WTI a urcat cu 1,7%, având o evoluţie pozitivă pentru a nouă săptămână cunsecutiv. Preţurile au fost susţinute de îngrijorările legate de deficitul de gaze naturale şi cărbune din China, India şi Europa, care a determinat unele centrale energetice să utilizeze păcură şi motorină în loc de gaze naturale.

Și ziua de joi a provocat îngrijorare maximă. Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut pe 21 octombrie, la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,47 dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 dolari.

În acest an, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze. Totodată, preţul ţiţeiului este sub presiune în urma scăderii preţurilor la gaze naturale şi cărbune.

În China, preţul cărbunelui a scăzut joi cu 11%. China se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu energie din cauza livrărilor insuficiente de cărbune, a standardelor mai dure privind emisiile şi a cererii ridicate din partea industriei.