Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, care a anunţat că pensiile și alocațiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. El a spus că în jur de 6% va fi creşterea pensiilor de la începutul anului viitor.

„Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Dacă există o rezervă bugetară, putem să facem o ajustare, dar rămâne de văzut, pentru că aşa cum ştiţi, suntem într-o procedură de reducere a deficitului şi de consolidare fiscală. Avem angajamente ferme din punctul acesta de vedere. Pe de altă parte, o creştere a deficitului are legătură cu ce mă întrebaţi mai înainte, cu datoria publică şi atunci trebuie să fim foarte echilibraţi, pentru că atunci când creşti deficitul, rişti foarte uşor să ajungi într-o zonă de împrumuturi sau de îndatorare care să devină periculoasă”, a explicat Vîlceanu, conform Antena 3.

El a susținut că există și un calendar din punct de vedere al creșterii alocațiilor. Ministrul a arătat acesta va fi respectat.

La cât va ajunge alocația de la 1 ianuarie 2022

„Nu aș vrea să intru în calcule mai mult decât prevede calendarul care a fost deja aprobat. Cred că alocația de la 1 ianuarie 2022 va fi în jur de 486 de lei pentru copiii sub 2 ani și cu grad de handicap și la 243 de lei de la 1 ianuarie pentru copiii mai mari de 2 ani. Procentul e exact și suma prevăzută în ordonanța de urgență dată la începutul anului”, a arătat ministrul.

Dan Vîlceanu se consideră un om cu nevoi simple. Salariul lunar al ministrului este de 10.000 de lei. Întrebat cât cheltuie lunar pentru cumpărături, el a ținut să sublinieze că nu iese foarte des să mănânce la restaurant.

Despre datoria datoria guvernamentală, ministrul a explicat că, potrivit calculelor făcute, datoria publică nu va depăşi în acest an 50% din PIB.

„Se va situa undeva în jurul a 49,2 % din PIB până la finalul anului, pentru că fiind calculată ca procent din PIB și PIB-ul crescând anul ăsta, nu va depăși 50%”, a arătat ministrul.