Germania acuză SUA că vând gazele naturale la „preţuri astronomice”

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, a reproşat mai multor țări care exportă gaze naturale, printre care și Statelor Unite ale Americii, că vând gazele naturale, care le înlocuiesc pe cele din Rusia, la „prețuri astronomice”.

„Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice. Asta creează o problemă”, a spus el, precizând că a cerut deja Comisiei Europene să discute cu statele respective despre această problemă. Robert Habeck s-a referit în primul rând la furnizorii americani, reamintind că „Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului”, iar „o astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor”.

În prezent, Germania cere Uniunii Europene să îşi coordoneze achiziţiile de gaze naturale pentru a obţine preţuri mai scăzute. Robert Habeck a spus, totodată, că Uniunea Europeană trebuie „să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat (…) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora”, relatează ziarul german Neue Osnabruecker Zeitung.

Guvernul de la Berlin a anunţat, săptămâna trecută, un plan de asistenţă în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze naturale, atât pentru populaţie, cât şi pentru economia germană. Iniţiativa a fost criticată, însă, de alte state europene, în special de Franţa şi Italia, care au acuzat Germania că acţionează de una singură.

Ponderea gazelor naturale lichefiate din SUA a crescut de la 28% la 45%

Referitor la SUA, vă reamintim că, în primăvara acestui an, când preţul petrolului era în creştere, Statele Unite ale Americii au făcut apel la rezerva strategică naţională pentru a reduce presiunea asupra pieţelor, iar aliaţii lor din Agenţia Internaţională pentru Energie au sprijinit acest efort, precizează agenția de presă AFP.

De altfel, vă reamintim că Rusia și-a redus mai semnificativ livrările de gaze naturale către Germania, după ce Occidentul a impus sancțiuni împotriva sa din cauza războiului din Ucraina, iar la începutul lunii septembrie le-a sistat. Menționăm că gazele naturale din Rusia reprezentau 55% din importuri Germaniei.

Prin urmare, Guvernul de la Berlin a fost nevoit să îşi diversifice furnizorii şi a crescut considerabil volumul achiziţiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), care ssunt mult mai scumpe. La fel au procedat şi alte state europene, orientându-se către Statele Unite ale Americii, iar ponderea gazelor naturale lichefiate din SUA în importurile Europei a crescut de la 28%, cât era anul trecut, la 45%.