"În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri", a spus Hajdinjak. 

El a amintit că, anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, dar preţul final va fi în continuare reglementat. Între timp, preţurile din piaţă au crescut, în principal ca urmare a cotaţiilor petroliere. 

"Dacă ne uităm la evoluţia preţurilor din piaţă de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze preţurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenţii", a continuat şeful E.ON România. 

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coş de energie 100% reglementat, componenta de piaţă liberă (CPC) a crescut gradual şi va ajunge la 100% la finele acestui an. 

"Acest model a mers foarte bine pentru România, a fost o tranziţie lină, iar competiţia a crescut. Şi la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar însemna că ar fi o componentă reglementată, unde preţul de producţie internă ar putea începe de la 60 de lei pe MWh, şi o componentă de piaţă liberă, cum a fost pe piaţa de electricitate", a susţinut Hajdinjak. 

Potrivit acestuia, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la preţul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creştere de preţ. 

"Cred că, acum, implementarea unui model cum am făcut la energie electrică ar fi o modalitate inteligentă pentru România. Subliniez din nou că noi nu câştigăm din creşterea preţurilor, avem o marjă clară pe metru cub sau MWh, deci noi nu avem niciun beneficiu din creşterea preţurilor, dar, pentru a proteja clienţii, Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme", a precizat Hajdinjak. 

El a mai spus că se aşteaptă la o creştere a preţului de import, care, în România, este legat de cotaţiile petroliere. 

"Este clar că va exista o creştere a preţului gazelor de import, deoarece, în România, preţul gazelor de import este încă legat de evoluţia barilului de petrol. Preţul petrolului este ridicat şi continuă să crească, aşa că nu putem decât să vedem un trend ascendent. În această iarnă a fost diferit, din cauza preţului redus al ţiţeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am şi avut o pondere mare a gazelor de import", a explicat el. 

Oficialul E.ON a mai spus că reglementările trebuie respectate indiferent de culoarea politică a Guvernului care se află în funcţie. 

"Ne aşteptăm ca Guvernul să respecte reglementările în vigoare. Nu este posibil ca noi să finanţăm evoluţiile din piaţă. Pentru mine nu contează dacă este vorba de un Guvern social, liberal sau orice fel de Guvern, mă aştept ca regulile să fie respectate, inclusiv pentru ca România să rămână o ţară atractivă pentru investiţii. Opţiunea ca noi să finanţăm acest lucru pur şi simplu nu este posibilă. Dar Guvernul ar trebui să acţioneze pentru protecţia consumatorilor. Suntem gata să participăm şi să contribuim la orice discuţie pe această temă", a adăugat oficialul companiei. 

În luna noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, declara că, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat. 

El a amintit că preţul plătit de populaţie este îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută. 

"De la 1 aprilie se desfiinţează sistemul de stabilire a preţului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a preţului pentru consumatorul casnic, în condiţii de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piaţă, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coş de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producţia domestică curentă, precum şi gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coş, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piaţa casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preţ cât mai mic", explica preşedintele ANRE. 

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul. 

"Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce priveşte tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-şi aleagă orice furnizor şi orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat", a arătat oficialul ANRE. 

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta preţul plătit de populaţie. 

"Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali – n. r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, preţul gazelor domestice s-a aliniat la preţul internaţional şi este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creştere de preţ", mai spunea Havrileţ în noiembrie 2016. 

 AGERPRES