Respectarea standardelor de mediu devine obligatorie în România

Nicolae Ștefănuță, membru al Parlamentului European (PE), a anunțat sâmbătă, 25 februarie 2023, că printr-o nouă directivă UE privind calitatea aerului vor fi impuse standarde mai stricte în ceea ce privește combaterea poluării atmosferice, astfel că oamenii vor putea să dea în judecată statul sau autoritățile statului, dacă observă că nu sunt respectate standardele de poluare.

Acesta a precizat, totodată, că toți banii care vor veni în următorii șapte ani din partea Uniunii Europene (UE) sunt legați de condițiile de mediu.

„Toții banii care vin de la UE în următorii șapte ani sunt legați de condiții de mediu. Prin directiva de care mă ocup eu, asta privind calitatea aerului se vor impune niște standarde un pic mai stricte în ceea ce privește particulele fine din aer care ne strică sistemul respirator, cardiovascular, ne scurtează practic viețile.

Aceste standarde trebuie aduse la ceea ce spune OMS că este respirabil. Oamenii vor putea da în judecată autoritățile dacă aceste standarde nu sunt respectate, nu doar singuri, că poate cineva poate fi intimidat, însă ca acțiune colectivă, cu mai mulți oameni care au fost afectați, atunci autoritățile au obligația să plătească”, a declarat, vineri, Nicolae Ștefănuță în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.

PMB va monta senzori pentru monitorizarea calității aerului

Vă amintim că Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat recent că va monta 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, fiind vizate spitale și unități de învățământ din întregul oraș. Senzorii vor măsura particulele în suspensie și dioxidul de azot, urmând să determine mai bine sursele de poluare.

„Primăria Capitalei a demarat, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, instalarea a 44 de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, la spitale şi unităţi de învăţământ din întregul oraş. Scopul acestor senzori, care vor măsura particulele în suspensie (PM10, PM2,5 şi PM1 ) şi dioxidul de azot (NO2), este de a identifica mai bine sursele de poluare şi de a contribui la analiza efectelor poluării asupra sănătăţii cetăţenilor, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentraţiilor de poluanţi din aer”, a informat instituția respectivă.

Iniţiativa este susţinută de Parteneriatului pentru Oraşe Sănătoase, o reţea globală de prestigiu alcătuită din 70 de oraşe din întreaga lume, ce are drept scop salvarea vieţilor prin prevenirea bolilor netransmisibile precum cancerul, afecţiunile cardiace şi respiratorii.

Potrivit sursei citate anterior, „primii 24 senzori au fost deja montaţi, după cum urmează: Sectorul 1 – Grădiniţa nr. 203, Grădiniţa nr. 43, Şcoala Gimnaziala Nr. 184, Grădiniţa nr 283, Şcoala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu, Creşa Vrancea, Şcoala Gimnazială nr. 13, Şcoala Gimnazială Nr 6 / sediul Dobrogeanu Gherea 74, Şcoala Gimnazială Geo Bogza, Şcoala Gimnazială nr. 179, Şcoala Gimnazială Nr. 183; Sectorul 2 – Grădiniţa nr. 147, Colegiul Mihai Viteazul, Şcoala Gimnazială nr. 32, Şcoala Gimnazială nr. 145, Şcoala Gimnazială nr. 27; Sectorul 3 – Şcoala Gimnazială nr. 149, Grădiniţa nr. 255, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu; Sectorul 6 – Şcoala Gimnazială nr. 161, Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, Şcoala Gimnazială nr. 279, Şcoala Gimnazială Sfânta Treime, Şcoala Gimnazială nr. 167”.

Jumătate din senzori au fost deja montați

Restul de 20 de senzori vor fi instalaţi treptat în următoarele două săptămâni şi vor fi conectaţi la platforma online dedicată acestui proiect, astfel încât datele furnizate să poată fi consultate în timp real de cetăţeni pe site-ul Primăriei Capitalei şi pe aerlive.ro.

Parteneriatului pentru Oraşe Sănătoase este susţinut de Bloomberg Philanthropies, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţia globală de sănătate Vital Strategies. Acesta recunoaşte rolul important pe care administraţiile locale îl au în implementarea măsurilor ce s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor netransmisibile.

Primăria Capitalei, prin Direcţia de Mediu, derulează campanii de măsurări indicative ale calităţii aerului cu autolaboratorul din dotare, în vederea evaluării concentraţiilor de poluanţi atmosferici în diferite zone ale Municipiului Bucureşti (artere intens circulate, zone de expunere a populaţiei sensibile, etc.) şi colaborează cu autorităţile responsabile în domeniul protecţiei calităţii aerului.

Rezultatele acestor campanii se regăsesc accesând următorul link: https://www.pmb.ro/programe/4/menu-page/14

Parteneriatul pentru Oraşe Sănătoase este o reţea globală de prestigiu formată din oraşe implicate în salvarea de vieţi omeneşti prin prevenirea bolilor netransmisibile (BNT).

Susţinută de Bloomberg Philanthropies, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţia globală de sănătate Vital Strategies, această iniţiativă determină oraşe din întreaga lume să stabilească politici locale şi măsuri concrete de reducere a factorilor de risc în ceea ce priveşte calitatea aerului.