Potrivit legislației în vigoare, pentru o bună desfășurare a alegerilor prezidențiale trebuie respectate anumite reguli. În caz contrar, cei care nu respectă aceste măsuri riscă amenzi sau chiar condamnarea la închisoare.
Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, faptele mai puțin grave care pot afecta procesul electoral sunt pedepsite cu amenzi între 1.000 și 2.500 de lei. Aceste fapte sunt:
- păstrarea listelor electorale permanente în condiții necorespunzătoare
- efectuarea de operațiuni în listele electorale permanente de către persoane neautorizate
- necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă
- distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare
- refuzul de a primi și înregistra o întâmpinare, contestație sau orice altă cerere, formulată în scris
- purtarea pe durata votării a unor însemne de propagandă electorală
Faptele ce au consecințe grave asupra rezultatului alegerilor vor fi pedepsite cu închisoarea, potrivit Codului Penal. În această categorie intră:
- împiedicarea exercitării dreptului la vot – închisoare de la șase luni la trei ani
- oferirea sau darea de mită electorală, indiferent de natura ei: bani, bunuri sau diverse foloase – închisoare de la șase luni la trei ani
- fraudarea votului (vot multiplu sau utilizarea de acte false pentru legitimare) – închisoare de la șase luni la trei ani (sau amendă penală)
- violarea confidențialității votului – amendă pentru cetățeni și închisoare de la șase luni la trei ani pentru reprezentanții secției de votare
- deschiderea urnelor înainte de termen – închisoare de la unu la trei ani (sau amendă)
- încredințarea urnei speciale (utilizată de persoanele nedeplasabile) altor persoane decât cele ce fac parte din biroul electoral – închisoare de la trei luni la doi ani (sau amendă).