Potrivit unui comunicat remis miercuri, 11 decembrie, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului bugetar, şi a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Cei de la S&P vorbesc despre ”mari deviații de cheltuieli făcute de Guvernul precedent”, deviaţii care au însemnat că noul Guvern, instalat după moţiunea de cenzură, s-a văzut nevoit să revizuiască în creştere ţintele de deficit pentru anul în curs şi pentru 2020.

Creşterile de pensii, interesele politice pe termen scurt sau corupţia, arătate cu degetul

”Creșterile de salarii și pensii plănuite vor contribui la creșterea deja substanțialului deficit de cont curent al României în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întrebării această consolidare”, mai menţionează comunicatul S&P, scrie g4media.ro.

Deficitul va depăși probabil plafonul UE de 3% din PIB, aşa că este posibil ca România să nu poată evita o procedură a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene, consideră cei de la S&P. România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

Agenţia Standard & Poor’s consideră că interesele politice pe termen scurt în anul electoral 2020 vor ghida politicile economice și fiscale şi în anul care stă să înceapă. Analiştii S&P prognozează o creştere a economiei româneşti sub 4% în acest an şi mai slabă în 2020 – 2021, din cauza scăderii cererii externe și a încetinirii creșterilor de salarii. Execuția bugetară inconstantă, o capacitate administrativă scăzută și corupția sunt menţionate drept motive pentru această revizuire. ”Nu ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă înaintea alegerilor generale din 2020”, mai precizează comunicatul S&P, care poate fi consultat, în varianta originală, aici.