Așadar, pensionarii din Italia vor primi o pensie suplimentară, pe lângă prima obișnuită din decembrie. Totodată, aceștia au parte de mai multe vești bune.

Se acordă cea de-a 13-a pensie la final de an, în Italia

Este vorba despre ajustarea la pensie din decembrie, care va fi deosebit de importantă. Aceasta se va baza pe rata de reevaluare definitivă a Institutului Național de Statistică (Istat) pentru anul 2022, care este de 8,1%, în comparație cu rata provizorie de 7,3% folosită de Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS) pentru ajustarea pensiilor la începutul anului 2023.

Această diferență de 0,80% va duce la majorarea pensiilor în mod semnificativ pentru majoritatea pensionarilor. Mai mult, simulările arată că doar pensiile care nu depășesc de 4 ori indemnizația minimă, respectiv 2.100 de euro, pot beneficia de o ajustare de 100% a ratei.

Peste acest prag, procentele de ajustare sunt tot mai mici. Acestea variază de la 85% la 32%, în funcție de nivelul pensiei.

Pensionarii din Italia au parte de mai multe vești bune

Recalcularea pensiilor începe din ianuarie 2023 și va include nu doar ajustarea pensiei din decembrie, ci și creditarea simultană a arieratelor pentru 11 luni.

A 13-a lună este un alt beneficiu pe care îl vor primi pensionarii. Acest beneficiu va fi calculat pe baza numărului de luni de pensionare efectivă din anul de referință. Cu toate acestea, este important de menționat că impozitarea acestui bonus poate reduce suma netă primită.

Există și o primă de a 13-a lună de 154,94 euro. Aceasta poate fi acordată în anumite cazuri, în funcție de nivelul pensiei anuale brute și de îndeplinirea altor condiții economice.

Se dau vouchere de alimente în România pe final de an. Ce pensionari beneficiază?

Şi pensionarii din România au parte de veşti bune pe final de an. Aceste persoane vor beneficia de vouchere pentru alimente şi mese calde. Voucherele au valoarea de 250 de lei.

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele, atât copii cât și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.