Acesta poate fura informații sau parole, poate înregistra conversații, poate crea capturi de ecran sau chiar intercepta terminalele echipate cu Bluetooth aflate în apropierea calculatorului.
Setul de instrumente Flamer, despre care se crede că ar fi la originea uneltelor de spionaj Stuxnet și Duqu, se răspândește prin rețelele locale sau prin intermediul stik-urilor USB portabile.
’’Flamer este cea mai înspăimântătoare unealtă de spionaj pe care am vazut-o vreodată. Se infiltrează în locuri în care alte instrumente de spionaj nu reușesc, sustrage informații pe care altele nu le pot sustrage și se asigură că terminalul infectat nu are absolut nimic de ascuns. Din fericire unealta de protecție dezvoltată de Bitdefender îl elimină rapid și eficient’’, declară Cătălin Cosoi, Bitdefender’s Chief Security Researcher.
Flamer nu este doar un instrument singular ci un întreg set aflat sub coordonarea atacatorilor.
Ca și dimensiune a fișierului, este cea mai mare unealtă de atac întâlnită până acum. Cel mai probabil cercetătorii vor analiza Flamer pentru încă câteva săptămâni de acum înainte pentru a-I afla toate funcțiile.
Pentru a vedea dacă un computer este infectat cu Flamer, descărcați unealta de detecție și curățare a Bitdefender la https://labs.bitdefender.com/2012/05/cyber-espionage-reaches-new-levels-with-flamer/