Judecătoria a transmis motivarea în cazul fostului ministru Monica Macovei
Judecătoria Mangalia a emis motivarea condamnării fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, la șase luni de închisoare cu suspendare în urma accidentului rutier în care un motociclist a fost rănit. Documentul evidențiază că o pedeapsă orientată către minimul prevăzut de lege este considerată „suficientă și de natură a o reeduca pe inculpată”.
Inițial, Macovei nu a recunoscut că a pătruns pe contrasens, însă ulterior, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, a recunoscut fapta. Această sinceritate în timpul procesului a fost apreciată de instanță.
În motivare, Judecătoria Mangalia a explicat că Monica Macovei nu a avut antecedente penale și a avut o atitudine sinceră și de recunoaștere a faptei pe parcursul judecății.
„La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanța va avea în vedere atât criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptei, limitele de pedeapsă prevăzute de art. 196 alin. 2 și 3 Cod penal, dar și aspectele referitoare la persoana inculpatei: cetățean român, necăsătorită, studii superioare, pensionar – fost avocat, fără antecedente penale, iar pe parcursul cercetărilor, inițial nu a recunoscut faptul că a pătruns pe contrasens, apoi, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, a recunoscut fapta așa cum a fost reținută în actul de inculpare, solicitând încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției și pe parcursul judecății a avut o atitudine sinceră și de recunoaștere a faptei”, se arată în motivare.
Instanța menționează că a redus cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege, având în vedere că Monica Macovei și-a recunoscut fapta.
Pedeapsa a fost redusă cu o treime pentru că și-a recunoscut fapta
Astfel, judecătoria a stabilit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare pentru Monica Macovei și a impus un termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, fostul ministru va trebui să frecventeze programe de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Conform deciziei, Monica Macovei este obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 10.000 de lei.
Decizia instanței nu este definitivă, iar Macovei poate face recurs împotriva sentinței. Aceasta fusese trimisă în judecată în septembrie anul trecut în urma accidentului rutier produs în apropiere de Mangalia, în care un motociclist a fost grav rănit.
Documentul explică și modul în care s-a petrecut accidentul, la intrarea în Mangalia. Astfel, motociclistul circula cu o viteză de 86 km/h, iar viteza inițială de deplasare a autoturismului condus de Monica Macovei a fost de 115 km/h, valoarea vitezei de impact fiind de 73 km/h.
În motivare Judecătoria Mangalia afirmă că starea de pericol a fost declanșată de Monica Macovei când a pătruns pe mașina pe sensul opus de mers și că motociclistul „nu putea evita și nici preveni producerea accidentului în condițiile analizate (viteza de 86 km/h) întrucât nu a dispus de suficient timp de reacție, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului”.