Conform postului public japonez NHK, aproape 70% dintre pacienţii cu coronavirus testaţi la un spital din Tokyo luna trecută au fost purtători ai unei mutaţii cunoscută pentru reducerea protecţiei vaccinurilor.

Mutaţia E484K sau „Eek”, așa cum o numesc unii oameni de ştiinţă, a fost găsită la 10 din 14 persoane care au fost testate pozitiv la Tokyo Medical and Dental University Medical Hospital în martie.

12 din 36 de pacienţi cu COVID au suferit mutaţia, fără ca niciunul dintre aceştia să fi călătorit recent în străinătate sau să raporteze contactul cu persoanele care au făcut acest lucru, scrie news.ro.

Potrivit Reuters, reprezentanţii spitalului nu au făcut comentarii pe această temă.

O nouă tulpină circulă în Franța

Nici europenii nu au scăpat. O nouă tulpină ar fi fost depistată în Franța. Aceasta a fost descoperită la pacienţi care provin din Île-de-France, din sud-estul şi sud-vestul ţării.

Nu se știe încă dacă este la fel de contagioasă ca celelalte tulpini. Până acum, avem variantele engleză, braziliană, sud-africană, californiamă, newyorkeză sau bretonă ale noului coronavirus.

Nouă variantă poartă numele spitalului Henri-Mondor de la Créteil, în Val-de-Marne.

Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), din care face parte spitalul, a anunţat descoperirea noii variante într-un comunicat, marţi, în care precizează că aceasta ”circulă în prezent în mod activ în Franţa”.

”Ea este caracterizată de prezenţa a două deleţii şi 18 mutaţii ale unor aminoacizi, dintre care şapte-opt se află în poziţii-cheie ale proteinei «spike»”, precizează AP-HP.

Tulpina a fost descoperită ”într-un cluster de trei angajaţi de spital şi la partenerul unuia dintre ei”, această variantă franceză a fost descoperită apoi la 29 de pacienţi în Île-de-France, în sud-estul şi în sud-vestul ţării.

”Frecvenţa detectării sale a continuat să crească după identificarea mai multor clustere şi este descoperită tot mai frecvent în eşantioane testate de către platforma Spitalului Henri-Mondor AP-HP”.

Potrivit unei anchete Flash, realizată la 2 martie, ea reprezenta 1,8% dintre tulpinile secvenţiate pe teritoriul francez.

”Noi studii sunt necesare pentru a afla dacă apare în forme clinice de o gravitate diferită şi dacă sensibilitatea sa la acţiunea tratamentelor antivirale şi la protecţia vaccinală este alterată de prezenţa numeroaselor sale mutaţii”, se arată în comunicat.

Descoperirea acestei variante de către Spitalul Henri-Mondor, ISERM şi Universitatea Paris-Est Créteil, a fost abordată în revista Emerging Infectious Diseases.