Într-o analiză privind viziunile ţărilor din Europa de est asupra războiului, un analist geopolitic recunoscut la nivel internațional a vorbit despre poziția României în războiul dintre Rusia și Ucraina.
George Friedman, despre România: „Este, poate, cea mai abilă din toată Europa de Est”
George Friedman este un analist geopolitic recunoscut la nivel internațional, fondator și președinte al Geopolitical Futures. Într-o analiză publicată recent, el a vorbit despre viziunile ţărilor din Europa de est asupra războiului din Ucraina. Totodată, analistul a spus și care este poziția României în războiul dintre Rusia și Ucraina.
„Polonia este zona din spate a războiului din Ucraina, zona de desfăşurare a armelor americane şi zona de instruire a forţelor ucrainene. Nu face niciun secret că se opune Rusiei. Înainte de începerea războiului, prim-ministrul Ungariei s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi, cu o prudenţă în creştere, a fost de partea ruşilor. Iar România se află la Marea Neagră, cu navale americane şi avioane ale forţelor aeriene puse în aşteptare.”, a scris analistul George Friedman.
Poziția Poloniei și a Ucrainei în lupta împotriva Rusiei
Analistul este de părere că Ungaria a crezut iniţial că ruşii nu pot fi opriţi.
„Ungaria pare că a crezut iniţial că ruşii nu pot fi opriţi, iar prim-ministrul a mizat pe o colaborare entuziastă cu ei. Un calcul greşit, am gândit şi cred în continuare, într-un lung şir de erori strategice ale Ungariei.
Polonezii au fost pregătiţi să dea totul pentru o victorie împotriva Rusiei. Poate că de data aceasta nu este un calcul greşit, dar dacă se va dovedi a fi, va fi unul ingenuu. Tragedia Poloniei este dorinţa sa de eroism chiar şi în eşec. În acelaşi timp, este şi o virtute.”, a mai spus analistul.
Poziția României în războiul dintre Rusia și Ucraina
George Friedman a vorbit și depre poziția României în războiul dintre Rusia și Ucraina.
Cât despre România, ea rămâne un mister pentru mine. Aceasta nu îşi pune speranţe nici într-un moment eroic, nici într-o intrigă vicleană. Urmează cursul evenimentelor şi, făcând asta, este poate cea mai abilă din toată Europa de Est.”, a mai scris George Friedman pentru Geopolitical Futures.
România, decizia momentului în războiul din Ucraina
Un anunț important a venit din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. Este decizia momentului luată de România în plin război în Ucraina. El a precizat că ambasada României la Kiev și-a reluat sâmbătă activitatea.
“Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea”, a scris sâmbătă pe Twitter Bogdan Aurescu. Oficialul român a arătat că țara noastră este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate.
Decizia luată de România cu privire la Ambasada din Kiev
Ministrul de Externe anunța încă de la începutul lunii mai intenția de redeschidere a Ambasadei României din Kiev. El a spus că tot personalul ambasadei a lucrat în continuare, chiar dacă a fost relocat la București.
“I-am inclus în task force-ul care a fost activat la momentul în care a început conflictul pe 24 februarie și au lucrat împreună cu colegii mei din acest Task Force, ținând legătura cu autoritățile ucrainene, cu comunitatea românească din Ucraina…. Prin urmare, am încercat să compensăm această absență pe teren”, a precizat Bogdan Aurescu, la începutul lunii, la TVR.