Potrivit unui articol realizat de ziarul belgian Le Soir, cercetătorii din cadrul Universității din Liege au făcut o descoperire fără precedent în prima lună a anului. Mai exact, se pare că aceștia au descoperit în ianuarie o nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, notează Efe.
Potrivit sursei citate, noua mutaţie este cunoscută ca Spike Insertion (SI) și are denumirea ştiinţifică de B.1.214. Totuși, există și o parte bună. Până în momentul de față aceasta nu a fost încă clasificată ca “variantă îngrijorătoare” (VOC), cum sunt denumite variantele britanică (B.1.117), sud-africană (B.1.351) şi braziliană (P.1).
Vicent Bours, responsabil al laboratorului de analiză şi de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2 de la Universitatea din Liege a venit cu o serie de precizări. Acesta a declarat pentru ziarul Le Soir că, spre deosebire de celelalte variante periculoase, mutaţia descoperită în Belgia s-a produs prin inserţia de noi nucleoizi în secvenţa proteinei virusului, în timp ce variantele anterioare s-au creat prin intervenţii la nivelul genomului.
O nouă tulpină de COVID în Belgia
Totuşi, cercetătorii au subliniat că noua variantă ”încă nu suscită o preocupare deosebită privind pericolul său” şi că nu se ştie încă dacă îi conferă virusului originar vreun avantaj în termeni de mai mare răspândire.
În același timp, potrivit sursei citate, există posiblitatea ca această variantă să reprezinte deja 4 % dintre noile contagieri în mostrele prelevate, un procent aproape egal cu cel al variantelor sud-africană şi braziliană, în condiţiile în care cea britanică reprezintă între 70 şi 75 % dintre contagierile din Belgia, potrivit cercetătorilor.
Vicent Bours a mai adăugat că numărul infectărilor a crescut considerabil, în special în Bruxelles. Totodată, el a mai menționat că este posibil ca noua variantă să fi venit cel mai probabil din Africa.
“Se poate observa o creştere a cazurilor în Belgia, mai ales la Bruxelles, în Brabantul Flamand şi în provincia Hainaut, dar suntem aproape siguri că nu este vorba de tulpina belgiană”, a explicat Bours.
El a mai estimat că noua variantă “ar putea proveni din Africa subsahariană şi s-ar fi putut răspândi la noi prin intermediul călătoriilor”.