Îngrijorări mari după ce o nouă tulpină a coronavirusului a fost descoperită în Europa, la mică distanță de varianta Omicron. Potrivit ultimelor informații, noua variantă a virusului se numește IHU și a fost descoperită la sfârșitul săptămânii trecute, de oamenii de știință de la Institutul IHU Méditerranée – Infection din Franța.
Experții susțin că la fel ca și varianta Omicron și această tukpină să multiplică și poate deveni în orice moment la fel de îngrijorătoare.
„Ceea ce face ca o variantă să fie mai cunoscută și mai periculoasă este capacitatea sa de a se multiplica datorită numărului de mutații pe care le are în raport cu virusul original.
Acesta este momentul în care devine o „variantă îngrijorătoare”, precum Omicron. Rămâne de văzut în ce categorie se va încadra această nouă variantă”, au declarat experții de la IHU Mediterranee Infection din Marsilia.
Didier Raoult este profesorul care a vorbit despre acest aspect. El a anunțat apariția unei noi tulpini, iar pe 9 dembrie, a informat că noua tulpină a fost depistată la nişte pacienţi în orasul Forcalquier, la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia. De menționat este faptul că în primă fază, varianta IHU a fost depusă în rețeaua științifică de partajare GISAID, sub numele B.1.640.2.
Pe de altă parte, în continuare etrebuie făcută o supraveghere epidemiologică pentru a vedea dacă această nouă variantă este mai transmisibilă sau mai gravă decât cele prezente deja la nivel mondial, avertizează specialiștii.
Îngrijorări în România
În timp ce apar noi îngrijorări generate de tulpina IHU, România se concentrează pe varianta Omicron care a ajuns în țară deja de câteva zile. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a oferit o serie de declarații în acest sens.
El a precizat că în cazul în care se va confirma că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă și nu produce forme severe, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care fie nu va produce niciun fel de risc, fie va genera riscuri minime asupra stării de sănătate. Totodată, medicul spune că este posibil ca varianta Omicron să anunțe sfârșitul pandemiei de COVID-19.
Întrebat dacă momentul în care varianta Omicron va deveni dominantă poate să fie finalul pandemiei, o teorie vehiculată și de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Radu Țincu a afirmat că există cu siguranță și această posibilitate.
„Da, cu siguranță poate fi. Dacă într-adevăr că această nouă variantă virală e mult mai blândă și nu va produce forme severe care să pună în pericol viața oamenilor, este evident că atunci coabitarea va fi mult mai facilă, oamenii într-adevăr vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care nu va produce niciun fel de risc sau riscurile sunt foarte puține asupra stării de sănătate, însă, vedeți, și aici trebuie să avem un pic de răbdare. Pentru că acele date statistice pe care le avem din Africa de Sud evaluează o populație foarte tânără”, a spus medicul la B1 Tv.