A fost depistată o nouă variantă a coronavirusului. Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă din Africa de Sud, care până în prezent încă nu au clarificat dacă este mai contagioasă ori are capacitatea de a depăşi imunitatea oferită de vaccinuri ori de o infectare anterioară, conform Reuters şi Al Jazeera.
Noua variantă este cunoscută drept C.1.2, iar săptămâna trecuta Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud şi de Platfoma de cercetare inovativă şi secvenţiere KwaZulu a descris-o în câteva cuvinte.
Potrivit sursei citate, deși majoritatea cazurilor de coronavirus din Africa de Sud sunt în prezent cauzate de varianta Delta, depistată prima dată în India, varianta C.1.2. a început să se răspândească și ea în conetxtul în care, oamenii de știință au constatat ulterior că mutaţiile acestei variante sunt de două ori mai rapide decât cele cunoscute de la alte variante, notează Al Jazeera.
Mai periculoasă decât varianta Delta?
În același timp, pentru a înţelege exact impactul acestor mutaţii și pentru a vedea dacă noua variantă poate fi mai periculoasă decât varianta Delta, cercetătorii susțin că este nevoie de mult mai multe cercetătări.
Totodată, una dintre persoanele implicate susține că nu există suficiente date nic măcar pentru a spune cum reacționează anticorpii la noua tulpină. Pe de altă parte, aceasta își arată speranța că vaccinurile anti-covid vor proteja populația.
„În acest punct al cercetărilor, nu avem date pentru a confirma modul în care reacţionează atunci când vine vorba de rezistenţa la anticorpi”, a declarat o cercetătoare din cadrul Insititului Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. „Avem, însă, o încredere considerabilă că vaccinurile care sunt utilizate în Africa de Sud vor continua să ne protejeze de cazuri severe de boală ori de deces”, a adăugat cercetătoarea.
De menționat este faptul că, până în prezent, varianta C.1.2 a fost detectată în toate provinciile din Africa de Sud, precum şi în alte părţi ale lumii, precum în China, Mauritius, Noua Zeelandă şi Regatul Unit. Totuși, nu este depistată suficient de frecvent pentru a fi considerată „o variantă de interes” ori „o variantă îngrijorătoare”, precum variantele Delta şi Beta, care se transmit mult mai uşor.