Această nouă variantă a fost descoperită la pacienți din orașul Forcalquier din departamentul Alpes-de-Haute-Provence, scrie Le Figaro.
Pe Twitter, institutul IHU Méditerranée – Infection, condus de profesorul Didier Raoult, a anunțat joi, 9 decembrie, apariția unei noi variante. Descoperita la nişte pacienţi în orasul Forcalquier, la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia, această variantă, numită IHU, a fost depusa în reţeaua ştiinţifică de partajare GISAID sub numele B.1.640.2.
Deşi, deocamdată, nu avem mai multe informații despre acesta, este important de reținut că mutația unui virus este un proces natural deoarece el suferă mutații în timp pentru a-și asigura supraviețuirea. Aceste variante sunt apoi clasificate în diferite categorii:
– variante de îngrijorare, cum ar fi Delta sau Omicron;
– variante de interes, cum ar fi Lambda sau Mu;
– variante aflate sub supraveghere, precum varianta bretonă din luna în martie.
Rămâne de văzut în ce categorie se va regăsi această nouă variantă. Dar pentru a ști dacă este mai transmisibilă sau mai gravă, trebuie efectuată o supraveghere epidemiologică.
Varianta Omicron, mai transmisibilă decât varianta Delta
Amintim faptul că pe lângă noua variantă descoperită, varianta Omicron continuă să genereze un val nou de îngrijorări. Descoperită pe 24 noiembrie în Africa de Sud, varianta „Omicron” a virusului SARS-CoV-2 este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul inițial decât varianta „Delta”, potrivit unui studiu al unui om de știință japonez, care consiliază ministerul Sănătății de la Tokyo.
Hiroshi Nishiura, profesor de științe ale sănătății și mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecțioase, a analizat datele genomului disponibile până pe 26 noiembrie în provincia Gauteng din Africa de Sud.
Conform acestuia, noua variantă este mult mai transmisibilă și totodată, are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin
„Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare și are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, se arată în concluziile profesorului Nishiura, care au fost prezentate miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătății din Japonia.
Pe de altă parte, cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. Însă aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.