A apărut o nouă variantă periculoasă. Are cinci mutații și s-a răspândit în zeci de state

coronavirus

Varianta R.1, descoperită în Japonia și ajunsă prima dată la un azil de bătrâni din Kentucky, are 5 mutații observate în alte variante, inclusiv două pe proteina Spike, dar are și multe mutații unice.

Varianta R.1 a COVID-19, despre care s-a descoperit că poartă o mutație periculoasă, s-a răspândit deja în 47 de state de când a fost înregistrată prima dată în SUA, în martie, potrivit Newsweek.

OMS sau CDC nu sunt deocamdată îngrijorate de această variantă a virusului

Peste 2.250 de secvențe de R.1 au fost detectate în total în SUA – dar nu au existat cazuri noi în ultimele șapte săptămâni.

Ultimul caz de R.1 din SUA a fost detectat pe 6 august.

R.1 nu a fost desemnată ca o variantă de îngrijorare sau o variantă de interes de către OMS. În plus, nu figurează pe lista Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) cu variante ale noului coronavirus care sunt monitorizate.

R.1 are mutații în comun cu mai multe variante de îngrijorare

Într-un articol pentru Forbes, William A. Haseltine, fost profesor la Harvard Medical School, a descris R.1 ca fiind o „variantă de urmărit”.

El arată că tulpina a stabilit un punct de sprijin în Japonia, unde a fost identificată pentru prima dată, și în SUA, și are mutații în comun cu mai multe variante de îngrijorare. R.1 are mutația de legare a receptorului E484K, despre care se crede că îi conferă rezistență la anticorpi și face virusul mai rezistent.

CDC a studiat în martie un focar COVID asociat cu varianta R.1, la un azil de bătrâni din Kentucky. 46 de rezidenți și personalul azilului au fost infectați, dar, în ciuda mutațiilor R.1, CDC a precizat că cei vaccinați au avut cu 87% mai puține șanse de a avea infecții simptomatice, comparativ cu cei care nu erau vaccinați.

Sursă foto: Dreamstime