A apărut o nouă zi națională! Ce vor sărbători românii pe 10 ianuarie
Camera Deputaților a votat miercuri, 17 martie, un proiect de lege care instituie, pe 10 ianuarie, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii. Potrivit expunerii de motive, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.
„Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii”, prevede proiectul de lege.
Fonduri pentru organizarea manifestărilor
Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
„Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii”, mai stipulează proiectul.
Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, iniţiator al proiectului, a declarat că instituirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii are, în primul rând, rolul de a atrage atenţia populaţiei, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu.
„După aceea, trebuie să venim cu legislaţia care să le asigure acestor oameni posibilitatea de a avea o carieră în România, de a avea produse de proprietate intelectuală create în România, în zona ştiinţifică şi tehnologică”, a precizat Pambuccian.
PNL, de acord cu sărbătoarea
Vicepreşedintele PNL al Camerei Deputaţilor Laurenţiu Leoreanu a anunțat înainte de vot că deputații liberali vor vota această inițiativă legislativă.
„Fiind profesor de matematică, nu pot să nu salut această iniţiativă în respect faţă de matematică, această disciplină care, pe bună dreptate, este denumită regina ştiinţelor. Ştiu că această denumire naşte anumite invidii, naşte anumite frustrări, dar aş spune că dacă matematica este regina ştiinţelor nu opreşte pe nimeni care reprezintă o altă disciplină să facă din disciplina respectivă regele ştiinţelor. Se mai spune că fiecare disciplină este atâta ştiinţă câtă matematică conţine. Este adevărat că matematica a stat, stă şi va sta mereu la baza analizei studiilor şi a tuturor elementelor structurale pentru celelalte discipline”, a afirmat Leoreanu.
Amintim că proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.