Medicii au identificat un nou simptom ce poate fi asociat infecţiei cu coronavirus şi care nu este deloc rar în cazul bolnavilor.
Este vorba despre greaţă, care a fost întâlnită des în situaţia unor pacienţi pozitivi cu COVID-19.
Simptomele au durat aproximativ o zi
Pentru mulţi bolnavi, ceea ce a debutat ca o tulburare digestivă s-a dovedit a fi, de fapt, infecţia cu virusul Sars Co-V 2.
Medicii spun că bolnavii care veneau la spital acuzau greaţă, tulburări gastrointestinale, urmate de pierderea poftei de mâncare, diaree şi vărsături.
Toate aceste simptome au durat aproximativ o zi, iar medicii au precizat că după greaţă, cei mai mulţi bolnavi au acuzat simptome respiratorii şi febră.
Specialiştii americani susţin că, după ce au văzut sute de cazuri de pacienţi, o treime din cei cu astfel de simptome ce păreau gastrointestinale aveau, în realitate, infecţia cu Sars Co-V2.
”Românii să-și bage mințile în cap!”
Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie „să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze”, atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.
Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau”, a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.
Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, „dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm”, iar vaccinarea este „singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare”.
Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.
”Peste 80% din populaţie trebuie să fie vaccinată”
„La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm”, spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.
„Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.
La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.
Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României”, a precizat prof. dr. Streinu Cercel.
Campania de vaccinarea a început duminică
Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Dozele de vaccin din prima tranșă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.
României i-au fost alocate 10.000 de doze în tranșa „simbol”, care au ajuns în țară vineri, în ziua de Crăciun. Alte 144.000 de doze de vaccin trebuie să sosească în țară zilele următoare pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară.