Mitingul susținătorilor lui Călin Georgescu

Vineri, susținătorii candidatului la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, au organizat un protest în fața Curții Constituționale a României (CCR), după ce instituția a anulat primul tur de scrutin din luna noiembrie.

Acest eveniment a fost calificat drept „demers de campanie electorală” de către Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului și membru al Partidului Social Democrat.

Adrian Țuțuianu a declarat pentru RFI că mitingul organizat de susținătorii lui Călin Georgescu nu are niciun impact juridic concret și reprezintă o prelungire a campaniei electorale a candidatului.

„Știm toți cei care suntem implicați în activități politice că nu există o procedură de revizuire a unei hotărâri a CCR. Demersurile pe care domnia sa le-a anunțat legate de CEDO sunt fără niciun fel de relevanță juridică.

Este pur și simplu o continuare a activității de campanie electorală”, a afirmat Țuțuianu.

El a subliniat că protestul în fața CCR este nejustificat, mai ales că nu există niciun temei legal care să susțină contestarea deciziei instituției.

„Este treaba instituțiilor statului să evalueze care sunt riscurile potențiale ale unor asemenea demersuri.

Este nevoie să protejăm, pe de o parte, dreptul unora de a protesta, și, pe de altă parte, să protejăm sistemul democratic și instituțiile statului”, a adăugat secretarul general adjunct.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Suspiciuni de ingerință rusă și alte controverse

O altă problemă majoră asociată campaniei lui Călin Georgescu este presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale. Serviciile secrete ar fi descoperit o astfel de implicare, dar Adrian Țuțuianu consideră că reacția autorităților nu este suficient de fermă.

„Mi se pare că este în neregulă și eu cred că instituțiile statului, mă refer aici la Parchet, dar și la Autoritatea Electorală Permanentă, trebuie să vină și să producă suficiente dovezi pentru opinia publică. Trebuie să ne lămurim cum s-a finanțat această campanie, dacă sursele sunt legitime, și care este rolul domnului Georgescu”, a declarat oficialul.

Mai mult, Adrian Țuțuianu a atras atenția asupra declarațiilor publice ale lui Călin Georgescu, unele dintre acestea având un caracter antisemit și legionar, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la respectarea valorilor democratice.

Implicații pentru sistemul democratic

Protestele și acuzațiile aduse lui Călin Georgescu evidențiază o serie de probleme complexe, de la integritatea procesului electoral la rolul instituțiilor statului în garantarea democrației.

Pe de o parte, este esențial să fie protejat dreptul cetățenilor de a protesta, dar, pe de altă parte, este la fel de important să fie menținută autoritatea instituțiilor și să fie prevenite orice ingerințe externe sau activități contrare legii.

Adrian Țuțuianu a concluzionat că este imperativ ca autoritățile să investigheze și să clarifice toate aspectele legate de campania acestui candidat, pentru a asigura transparența și legalitatea procesului electoral în România.