Termenul stabilit de judecători pentru analizarea cererii este mâine, 16 februarie. La începutul acestei luni, Dinu Patriciu a decis să intre în insolvenţă şi cu unităţile de retail MACRO şi miniMAX Discount, folosite în principal pentru alimentarea magazinelor de cartier Mic.ro. Interesant este că la acea dată, miliardarul anunţa că este hotărât să reorganizeze reţeaua Mic.ro fără a intra cu ea în insolvenţă. Cererea depusă pentru solicitarea insolvenţei MACRO şi miniMAX va fi analizată în 19 iunie.
Contactat de Capital, Dan Ionescu, care făcea parte din consiliul director al grupului Mercadia şi era mâna dreaptă a lui Dinu Patriciu, a declarat că nu mai are nicio legătură cu această companie. „Nu mai sunt în această acţiune. Noua echipă de management, condusă de Richard Mensel, se ocupă de Mercadia din octombrie anul trecut. Eu nu mai am legătură cu Mercadia“, a explicat Dan Ionescu.
În septembrie anul trecut, Dinu Patriciu anunţa noua structură de conducere a grupului Mercadia. Astfel, din consiliul de supraveghere făceau parte Dinu Patriciu, Melanie Chen şi Jaap Rotgans, consiliul director era format din Dinu Patriciu, Dan Ionescu şi Dorin Gherman, iar cel de administraţie era alcătuit din Richard Mansel (CEO-ul diviziei de retail FMCG), Vlad Şeitan, Anca Vlad, Roxana Baias şi un viitor CFO.
Practica insolvenţei, ca măsură de protecţie împotriva creditorilor, a devenit tot mai frecventă în ultimii ani de criză. Reorganizarea unei companii durează, în general, 2-3 ani, perioadă în care societatea este ferită de atacurile creditorilor.
Patriciu deţinea în luna septembrie 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi MACRO şi miniMax. După depunerea cererii de insolvenţă în cazul MACRO şi miniMAX, toate unităţile de tip discount au fost închise. Ulterior majoritatea magazinelor Mic.ro şi-au tras şi ele obloanele, iar o parte din spaţiile în care funcţionau unităţile de retail au fost scoase la închiriat.
Şanse de vânzare
Cazul reţelei de retail controlată de Dinu Patriciu s-a inflamat ieri, când au apărut informaţii legate de cererea depusă de Ţiriac Auto cu privire la intrarea în insolvenţă a Mic.ro. Ion Ţiriac, proprietarul Ţiriac Auto, are de recuperat peste 1 mil. euro, datorie care trenează din iulie 2011 şi care provine din asigurarea service-ului flotei de automobile Mercedes-Benz folosită de Dinu Patriciu pentru reţeaua Mic.ro Mobil. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au stabilit iniţial ca termen de judecată luna martie a acestui an, însă avocaţii Ţiriac Auto au solicitat preschimbarea termenului, obţinută pentru 21 februarie.
Adrian Ghergulescu, partener în cadrul casei de avocatură Şerban & Asociaţii – care reprezintă Ţiriac Auto în acest caz, consideră că solicitarea propriei insolvenţe aduce un avantaj pentru Dinu Patriciu, care îşi poate alege un administrator judiciar agreat. Cu ajutorul acestuia, pe perioada de observaţie – care se întinde până la prima adunare a creditorilor, compania va încerca să diminueze cât mai mult creanţele creditorilor.
„Oricum s-ar fi deschis procedura de insolvenţă pentru că ei nu au contestat starea de insolvenţă, în urma cererilor depuse de creditori. Şansele de reorganizare depind de tranzacţiile pe care debitoarea le va propune. Există intenţia declarată de a vinde afacerea către un fond american, care este şi cea mai viabilă variantă. Cealaltă soluţie, adică o nouă infuzie de capital din partea domnului Patriciu, nu cred că se mai poate discuta, pentru că ar fi făcut-o până acum“, a declarat pentru Capital Adrian Ghergulescu.
La începutul acestui an au apărut informaţii conform cărora, la presiunea datoriilor către furnizori, Dinu Patriciu ar negocia vânzarea sau asocierea Mic.ro cu grupul internaţional 7 Eleven. Miliardarul român a infirmat însă aceste informaţii la acea dată.
Printre firmele care au cerut în acest an insolvenţa Mic.ro se numără compania de taximetre Meridian, Touring Europabus – aparţinând lui Dragoş Anastasiu şi Vel Pitar. În dosarul MACRO/miniMAX Discount, la Tribunalul Bucureşti sunt peste 40 de dosare în care foști parteneri de afaceri și furnizori vor să-și recupereze datoriile în instanță. Printre ei se numără Dorna Lactate, Cafea Fortuna, Dr. Oetker sau Romaqua Group (Borsec).
Citiţi şi RĂZBOIUL MILIARDARILOR: Ţiriac cere insolvenţa reţelei Mic.ro, deţinută de Patriciu