Potrivit proiectului de lege, pentru trei ani munciți astfel, reducerea este de un an și jumătate, iar cei care lucrează 24 de ani, se pot pensiona cu 12 ani mai devreme, adică la 53 de ani, în cazul bărbaților și la 51 de ani, în cazul femeilor. Pe lângă cei care fac muncă grea, precum minerii, siderurgiștii, scafandrii, etc, favorizați sunt și cei din zona artistică.
Cei care lucrează în următoarele domenii se pot pensiona mai devreme: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador. De asemenea, conform articolului 50 din noua lege, vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru balerine și 45 de ani pentru balerini.
În proiectul Legii pensiilor nu mai este în schimb prevederea că elevii, studenţii şi ucenicii care şi-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.
Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiţii: nu au împlinit vârsta de pensionare, au contribuit cel puţin 15 ani la sistemul de pensii şi şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.
Condiţia de a contribui cel puţin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până în prezent. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare şi ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îţi va mai acorda pensie de invaliditate, arată libertatea.ro.