În România, a crescut câștigul salarial mediu net în iulie. Datele INS
Câștigul salarial mediu net a înregistrat cele mai mari valori în domeniul fabricării produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului, ajungând la 13.052 de lei, în timp ce cele mai mici salarii au fost înregistrate în industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu un câștig mediu de 3.054 de lei.
Premierul Ciolacu a explicat că aceste realizări fac parte din programul său, axat pe investiții, crearea de locuri de muncă mai bine plătite și îmbunătățirea nivelului de trai.
„La preluarea mandatului, câștigul salarial mediu net era de 4.600 lei. Am promis atunci românilor că la 1 ianuarie 2025 câștigul salarial mediu net în România va depăși 1.000 euro.
M-am angajat să susțin continuu creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a salariaților, pentru că venituri mai mari înseamnă o productivitate a muncii mai ridicată. Pe scurt, dezvoltare, a transmis Marcel Ciolacu.
„În luna iulie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.580 lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) faţă de luna iunie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei)”, arată datele INS.
Comparativ cu luna iulie a anului anterior, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%, iar indicele câștigului salarial real a ajuns la 108,9% în iulie 2024 față de aceeași lună din 2023. Față de luna iunie 2024, acest indice a fost de 100,7%. De asemenea, în raport cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mult față de cel înregistrat în iunie 2024.
Creșterile sunt susținute de realizări și încasări
Pe parcursul anului, fluctuațiile câștigului salarial sunt influențate în principal de acordarea primelor anuale și a celor de sărbători, mai ales în lunile de referință precum decembrie și martie/aprilie. Aceste prime pot determina creșteri sau scăderi temporare, dar pe ansamblul anului, aceste fluctuații tind să se estompeze. Evoluția câștigului salarial real este influențată atât de modificările salariului mediu net, cât și de rata inflației.
În iulie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net datorită aplicării legislației, acordării de prime ocazionale (trimestriale, anuale sau pentru performanțe), ajutoare în natură sau bănești, și sume provenite din profit sau alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.
Creșterile salariale au fost susținute și de realizări de producție sau încasări mai mari, în funcție de contractele și proiectele aflate în derulare.
Cele mai mari creșteri salariale medii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului (25,2%), transporturile aeriene (18,4%), iar între 7,5% și 9,5% în depozitare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, extracția petrolului și gazelor naturale, activități de poștă și curierat, fabricarea produselor din tutun și alte industrii. Creșteri mai moderate, între 3,5% și 7,0%, au fost raportate în domenii precum prelucrarea pieilor, energia electrică și termică, fabricarea mobilei și prelucrarea lemnului, activități financiare și de asigurare, fabricarea produselor textile și comerțul cu amănuntul.
Scăderea față de iunie este cauzată de acordarea de prime
Pe de altă parte, scăderile salariale față de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile anterioare de prime ocazionale, ajutoare sau sume din profit, dar și de nerealizări de producție sau încasări mai mici în funcție de contracte.
Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 19% în activitățile de editare, 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice, iar între 3% și 4,5% în sectoare precum fabricarea calculatoarelor, a produselor electronice și optice, utilaje, substanțe chimice, producție cinematografică și telecomunicații.
În sectorul bugetar, scăderi au fost înregistrate în învățământ (-4,3%), în principal din cauza reducerii plății cu ora pentru cadrele didactice în perioada vacanței, și în administrația publică (-0,4%). O ușoară creștere a fost observată în domeniul sănătății și asistenței sociale (+0,2%).