Cotaţia barilului de petrol a crescut luni dimineaţa cu peste un dolar, după ce marii producători au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a producţiei convenită vreodată, însă câştigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de îngrijorările că nici măcar această scădere record nu va fi suficientă pentru a rezolva problema supraofertei, transmite Reuters.
După mai multe zile de negocieri, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit duminică să-şi reducă producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie, o reducere echivalentă cu aproximativ 10% din producţia mondială de petrol, potrivit agerpres.ro
Ca reacţie la această decizie, în jurul orei 05.19 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au crescut cu 1,29 dolari sau 4,1%, până la 32,77 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,01 dolari sau 4,4%, până la 23,77 dolari per baril.
Evitarea unei crize grave
„Acest acord permite industriei mondiale a petrolului, economiilor naţionale şi altor industrii dependente de petrol să evite o criză gravă”, susţine vicepreşedintele IHS Markit, Daniel Yergin. „Acest acord limitează acumularea de stocuri, ceea ce va reduce presiunile asupra preţurilor când situaţia va reveni la normal, indiferent când va avea loc această revenire”, a adăugat Yergin.
Liderii celor trei mari producători de petrol, preşedintele Rusiei Vladimir Putin, preşedintele SUA, Donald Trump şi regele Salman al Arabiei Saudite „au sprijinit acordul încheiat în cadrul OPEC+ privind limitarea voluntară şi treptată a producţiei de petrol, în scopul de a stabiliza piaţa mondială şi de a asigura viabilitatea economiei mondiale”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.
În pofida acestei reduceri fără precedent a producţiei de petrol, îngrijorările cu privire la evoluţia cererii de petrol au limitat câştigurile înregistrate de cotaţiile barilului de petrol. Consumul mondial de combustibil este cu aproximativ 30% mai mic din cauza pandemiei de coronavirus care a ucis peste 100.000 de persoane şi a introdus în carantină guverne şi companii din întreaga lume.
„Nu ne aşteptăm la o revenire sustenabilă a preţului la petrol până la apariţia pe piaţă a unei cereri semnificative, în trimestrul al treilea”, susţine Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas.