Prețul petrolului a înregistrat o nouă creștere luni, 13 mai, arată cele mai recente date. Această creștere a fost susținută de mai multe aspecte, printre care se numără optimismul privind cererea din China. De asemenea, prețurile de la producători au înregistrat o continuare a scăderilor.
Au crescut prețurile petrolului
Luni, prețurile petrolului au înregistrat o creștere datorită semnelor de creștere a cererii în China, cel mai mare importator. Creșterea a fost susținută și de posibilele întreruperi în livrările din Canada.
Aceste aspecte au contribuit la recuperarea prețurilor după scăderea de 1 dolar pe baril înregistrată în sesiunea anterioară.
Prețurile contractelor futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o creștere de 42 de cenți. Acesta este un avans de 0,5%, ajungând la 83,21 dolari pe baril.
Prețurile contractelor futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au înregistrat o creștere de 66 de cenți. Aceasta reprezintă un avans de 0,8%, ajungând la 78,92 dolari pe baril.
Piețele erau îngrijorate de faptul că sezonul incendiilor din Canada ar putea afecta capacitatea de producție de 3,3 milioane de barili pe zi a țării.
Datele recente din China indică o creștere a prețurilor de consum pentru a treia lună consecutiv în aprilie. În același timp, prețurile de la producători au înregistrat o continuare a scăderilor. Aceasta sugerează o consolidare a cererii interne.
În plus, autoritățile guvernamentale plănuiesc să aloce 1.000 de miliarde de yuani pentru a sprijini sectoarele cheie ale economiei. Suma este echivalentul a 138,26 miliarde de dolari.
Cerere puternică de benzină în Statele Unite
Prețurile petrolului au înregistrat creșteri datorită anticipării unei cereri puternice de benzină în SUA. Asociația AAA a prognozat că activitățile de călătorie pentru Ziua Memorialului din acest an vor atinge cel mai înalt nivel din 2005.
Călătoriile rutiere, spune compania, vor ajunge aproape de un record înregistrat în 2000.
Potrivit unui sondaj preliminar realizat de analiștii Reuters, se pare că stocurile de țiței din SUA au înregistrat o scădere săptămâna trecută. Reducerea stocurilor este adesea interpretată ca un indicator al creșterii cererii.
Investitorii sunt în așteptare în fața posibilelor întreruperi în aprovizionarea cu petrol din cauza incendiilor ce au izbucnit în vestul Canadei. Guvernul țării a emis avertizări, descriind situația ca fiind una potențial „catastrofală”.
”Producţia canadiană de la nisipurile petroliere are în prezent o capacitate zilnică de 3,3 milioane de barili, care este foarte probabil afectată de vara”, a declarat Alex Hodes, analist la compania de brokeraj energetic StoneX.
În Orientul Mijlociu, ministrul irakian al Petrolului, Hayyan Abdul Ghani, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că se va conforma politicii OPEC+ privind reducerile de producție care vor fi efectuate la viitoarea reuniune de la 1 iunie, revenind asupra unei declarații anterioare potrivit căreia Irakul nu va fi de acord cu nicio nouă reducere a producției.
Investitorii așteaptă acum cu nerăbdare rapoartele lunare de piață ale OPEC+ și ale Agenției Internaționale pentru Energie din această săptămână pentru a obține noi informații despre factorii de cerere și ofertă de pe piețele petroliere.