Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii și actual ministru al Culturii în Guvernul de la București, a publicat în mediul online mai mult informații cu privire la evoluția punctului de pensie în perioada 2019-2024. Oficialul a arătat cu cât a crescut acesta în ultimii cinci ani.
Raluca Turcan, supărată pe PSD
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbește despre atacurile PSD asupra PNL.
În mesajul de pe rețelele de socializare, ministrul spune că românii nu doresc un președinte care să transforme oamenii cu care a luat decizii timp de trei ani în ”ținte”.
Raluca Turcan mai scrie pe Facebook că românii doresc un președinte care poate avea o competiție corectă, fără să apeleze la manipulare și dezbinare.
De asemenea, ea a mai zis că în cadrul Congresului PSD, care a avut loc sâmbătă, 24 august, a avut loc o deformare acută a realității. În context, ea se întreabă ironic care a fost rolul acestei ”deformări”.
Ministrul Turcan a evidențiat că social-democrații s-au lăudat că doar ei eu crescut pensiile.
”Premierul Ciolacu și toată conducerea PSD au atacat astăzi doar PNL. Într-un guvern PSD-PNL de trei ani de zile! Ce fel de președinte vor românii? Unul care transformă în ținte oamenii împreună cu care ia deciziile de trei ani de zile? În niciun caz.
Românii vor un președinte care poate duce o competiție fără dezbinare și manipulare.
Ce rost are deformarea masivă a realității petrecută astăzi la congresul PSD? Au tot repetat că doar PSD a crescut pensiile”, se arată pe Facebook.
Evoluția pensiilor în perioada 2019-2024
Alături de text, ministrul Culturii a atașat și o imagine în care prezintă evoluția punctului de pensie în perioada 2019-2024. În perioada ianuarie-august 2019, punctul de pensie, sub guvernul PSD, era de 1.100 de lei. În septembrie, acesta a fost majorat la 1.265 de lei.
În perioada ianuarie-august 2020, punctul de pensie a rămas identic, de 1.265 de lei, sub un Guvern liberal. În luna septembrie al aceluiași an, acesta a crescut la 1.442 de lei.
În ianuarie 2021, punctul de pensie a rămas neschimbat. Apoi, în ianuarie 2022, punctul de pensie a crescut la 1.586 de lei, sub guvernarea PSD și PNL.
În ianuarie anul trecut, punctul de pensie a fost de 1.785 de lei.
La începutul acestui an, punctul de pensie a ajuns la 2.032.
Ministrul Raluca Turcan mai spune că punctul de pensie a crescut cu 60 de procente în perioada 2020-2024, perioadă în care și PNL a fost la guvernare.
Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025?
Începând cu 1 ianuarie, pensiile din România au fost majorate cu 13,8%, în conformitate cu rata inflației. În plus, veniturile pensionarilor vor fi din nou ajustate începând cu 1 septembrie, ca urmare a recalculării mult așteptate.
Concret, aproximativ 3 milioane de pensionari vor beneficia de majorări ale veniturilor odată cu aplicarea noii legi a pensiilor, iar aceste creșteri vor fi semnificative.
Începând cu 1 ianuarie, pensionarii vor beneficia de o nouă creștere a veniturilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat modul în care va fi calculată această majorare.
”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie”, spune ea.
Directorul CNPP a precizat și care va fi suma minimă cu care pensiile ar trebui să fie majorate începând cu 1 ianuarie 2025.
”Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a spus președintele Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS.