Proiectul de lege a fost luni publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, vârsta de pensionare a crescut iar o anumită categorie de persoane vor putea lucra mai mult dacă își doresc asta. Cine sunt cei care beneficiază de aceste noi modificări?
Potrivit OUG nr. 3/2020, document publicat luni în Monitorul Oficial, cadrele didactice femei pot opta să muncească până la vârsta de 65 de ani. Aceste noi modificări au fost transpuse și în Codul Muncii, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că femeile trebuie să beneficieze, în ceea ce privește vârsta de pensionare, de aceleași drepturi precum bărbații.
Așadar, pentru a putea lucra până la vârsta de 65 de ani, angajatorul trebuie anunțat în scris de salariată că dorește să continue munca și peste 63 de ani, iar acesta nu se poate opune deciziei.
În esență, OUG de față nu face altceva decât să transpună această prevedere și în Legea educației naționale nr. 1/2011.
“În termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept”, scrie în actul normativ.
De ce a fost introdusă și în Legea educației naționale?
Această prevedere a fost introdusă și în Legea educației naționale nr. 1/2011, pentru că nu conținea dispoziții exprese în ceea ce privește posibilitatea ca profesoarele să lucreze până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzută pentru bărbați și astfel se poate preveni apariția unor situații neclare pe viitor.
Însă, urgența apare din faptul că, în curând, trebuie stabilit ce profesori titulari vor lucra în fiecare școală din țară în anul școlar 2020-2021.