A crescut vârsta de pensionare la 67 de ani! Veste cruntă pentru milioane de persoane

pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Este vestea cea mai importantă pentru milioane de persoane. A fost decisă creșterea vârstei de pensionare. Măsura s-a luat în urma presiunilor venite dinspre Uniunea Europeană.

Spania crește vârsta de pensionare la 67 de ani. Parlamentul a adoptat măsura creșterii vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, însă au fost introduse și excepții.

În Spania, creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani a reprezentat o măsură care a fost adoptată în urma presiunilor venite din partea Uniunii Europene, care a condiționat ajutorul financiar acordat de îndeplinirea acestei cerințe.

Astfel, Spania va primi, din partea Uniunii Europene, cea de-a patra tranșă de bani, în valoare de mai bine de 140 de miliarde de euro, cu scopul redresării după perioada pandemică.

Persoanele care sunt exceptate

Excepțiile privesc persoanele care au cotizat mai bine de 37 de ani și 9 luni, având posibilitatea, în aceste condiții, de a se pensiona anticipat la vârsta de 63 de ani.

În prezent, mai bine de 15.000 de români, care au cotizat și în România, primesc pensie în Spania.

Totodată, România are aproximativ 4.400 de rezidenți spanioli care își cheltuie pensia în țară.

Guvernul României plănuiește să majoreze treptat vârsta de pensionare

Și la noi în țară se are în plan creșterea vârstei de pensionare. Guvernul României plănuiește să majoreze treptat vârsta de pensionare a femeilor până la 63 de ani, iar creșterea va continua până în anul 2035, când femeile se vor putea pensiona la 65 de ani. Această schimbare este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar dacă nu va fi respectată, țara noastră va pierde o sumă mare de bani europeni.

În ciuda acestui fapt, ultimele date ale Eurostat ne arată că speranța medie de viață din țara noastră este de doar 72 de ani, ceea ce înseamnă că o femeie s-ar bucura de pensia ei doar șapte ani (72 – 65 = 7).

Anterior, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat cum poate fi cumpărată vechimea în muncă și cât costă, în prezent, un an de vechime în muncă.

Proteste în Franța din cauza Legii pensiilor

Astfel, pentru a putea cumpăra vechime în muncă trebuie să plătiți 25% din salariul minim brut, adică 750 de lei. De exemplu, un an de vechime în muncă costă, acum, 9.000 de lei (750 de lei x 12 luni). În cazul în care vreți să cumpărați cinci ani de vechime în muncă pentru a putea ieși la pensie trebuie să plătiți 45.000 de lei.

În Franța, de zile întregi, sute de mii de cetățeni francezi protestează împotriva modificărilor aduse Legii Pensiilor, prin care a fost majorată vârsta de pensionare până la 64 de ani. Protestele au afectat grav traficul din Franța, context în care au avut loc perturbări ale circulației feroviare, rutier, aerian și chiar maritim.