Slovacia devine al doilea stat membru al Uniunii Europene care interzice cerealele ucrainene, după ce în acestea s-au găsit pesticide interzise de către blocul comunitar.
Slovacia a decis să interzică cerealele ucrainene după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
Cerealele ucrainene, interzise de pe piața din Slovacia. România şi Bulgaria vor fi informate oficial
Ministrul Agriculturii din Slovacia a transmis un comunicat citat de Kiev Independent în care anunță că alături de instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina venite din Ucraina, care sunt deja depozitate în țară.
„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate.
Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii Agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, relatează sursa citată.
Polonia va investiga posibile fraude în importurile de cereale din Ucraina
La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de cereale, cel puțin până în luna iulie, după ce fermierii polonezi s-au arătat deranjați de un aflux mare de cereale ieftine.
Guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import. Este efectul protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, relatează joi agenţia DPA.
Printre alte nereguli, această comisie va investiga cazuri în care au fost importate cereale ucrainene cu o etichetare falsificată, a anunţat ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro.
Asemenea fraude pun în pericol securitatea alimentară şi suveranitatea Poloniei, a avertizat acesta, acuzând Comisia Europeană că a deschis piaţa UE pentru cerealele ucrainene „deşi ştia care vor fi consecinţele pentru statele vecine, în special Polonia”.
Noul ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi că va fi „foarte dificil” de convins Comisia Europeană să reintroducă taxe vamale asupra importurilor de cereale ucrainene, importuri pe care Polonia le-a suspendat de comun acord cu Ucraina pentru a calma furia fermierilor polonezi, dar, după ce acestea vor fi reluate, autorităţile poloneze le vor controla „cu multă atenţie”.