Se schimbă legea păcănelelor

Legea păcănelelor. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea loc o schimbare în legislația referitoare la interzicerea jocurilor de noroc în orașele și comunele cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

Patronii sălilor de jocuri de noroc exploatau o lacună în lege prin raportarea activității lor într-o localitate mai mare decât cea în care funcționau efectiv.

”Aducem clarificări importante legislației pentru interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Practic, închidem o portiță folosită de cei care încercau să ocolească legislația din domeniul jocurilor de noroc.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

4. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

Prin această ordonanță, se introduc noi reglementări ce adaptează legislația în domeniul jocurilor de noroc la realitățile socio-economice, în scopul protejării categoriilor vulnerabile.

Oficiul Național al Jocurilor de Noroc va avea obligația să consulte datele actualizate ale Institutului Național de Statistică și ale bazei de date TEMPO cu privire la numărul de locuitori al fiecărei localități. Pe baza acestor informații, ONJC va dispune pentru toți organizatorii de jocuri de noroc de tip slot-machines din unitățile administrativ teritoriale ale căror populație a scăzut sub 15.000 de locuitori, sistarea activității în maximum 3 zile lucrătoare.

La rândul lor, organizatorii de tipuri slot-machines se pot sesiza din oficiu cu privire la faptul că populația din localitatea respectivă a scăzut sub 15.000 de locuitori și procedează la sistarea activității de exploatare.

Ce se arată în legea păcănelelor?

Legea jocurilor de noroc interzice păcănelele în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. De asemenea, va introduce amenzi semnificativ mai mari.

„Spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”, se precizează în proiectul de lege.

În plus, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc trebuie să instituie și să actualizeze în mod zilnic un registru public online care să cuprindă toți operatorii autorizați pentru jocurile de noroc.

Încălcarea legii atrage sancțiuni sub formă de amenzi între 100.000 și 200.000 de lei, confiscarea veniturilor obținute din activitățile contravenționale și posibila retragere a licenței.

Legea limitează și dimensiunile permise pentru reclamele stradale la jocuri de noroc.

Reprezentanții patronatelor din industria jocurilor de noroc au exprimat critici față de lege.

Schimbări la e-Factura, e-Transportul și e-TVA

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi implementate schimbări în ceea ce privește e-Factura, e-Transportul și e-TVA. Acesta spune că procesul de digitalizare al sistemelor statului trebuie să sprijine economia, fără a adăuga birocrație suplimentară.

În schimb, premierul a accentuat că digitalizarea ar trebui să funcţioneze ca un sprijin pentru economie, facilitând procesele pentru firme şi contribuind la combaterea evaziunii fiscale.

Ciolacu i-a cerut ministrului Boloş să se asigure că fiecare proiect este discutat iniţial cu cei implicaţi, inclusiv cu:

  • experţii contabili
  • şi reprezentanţii mediului de afaceri

El a adăugat că este conştient că ministrul a efectuat consultări ample. El aşteaptă detalii în urma şedinţei de Guvern despre modificările propuse în actul normativ.

Marcel Ciolacu spune că este încântat de faptul că până în prezent actul guvernamental nu a fost influențat de tensiunile politice.

El a subliniat că Guvernul nu reprezintă exclusiv Coaliția sau vreun partid politic, ci este Guvernul României în ansamblul său.