Inițiativa legislativă a lui Nicolae Ciucă privind arborarea steagului României a fost promulgată. Aceasta a intrat cu puțin timp înainte de Ziua Drapelului, care se sărbătorește astăzi, 26 iunie.
Aceasta este prima inițiativă legislativă a lui Nicolae Ciucă în mandatul său de senator, aducând trei modificări substanțiale modului în care este folosit drapelul României.
Modificările aduse Legii 75/1994
Una dintre modificările aduse Legii 75/1994 prevede că nu se pot adăuga inscripții ori simboluri (în afară de reglementările aprobate în mod special în legi sau însemne militare), iar lângă steagul României se pot arbora cele ale Uniunii Europene și NATO.
De asemenea, pe durata intonării imnului național, asistența fie îi va intona versurile, fie va păstra liniștea.
Modificările aduse proiectului inițiat de Nicolae Ciucă au devenit Legea 176/2023. Aceasta a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 20 iunie.
Mesajul transmis de Nicolae Ciucă de Ziua Drapelului Național
Vă reamintim că președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național. Acesta a amintit că astăzi sărbătorim 175 de ani de când Tricolorul a devenit, prin decizia din 1948 a Guvernului revoluționar, Drapel Național al românilor.
Președintele Senatului a amintit și de cuvintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, punctând că acestea rămân valabile și astăzi.
„Distinse oficialități, dragi români,
26 Iunie, Ziua Drapelului Național, este o zi specială pentru noi toți. Sărbătorim astăzi 175 de ani de când Tricolorul a devenit, prin decizia din 1948 a Guvernului revoluționar, Drapel Național al românilor.
Stindardul libertății, denumit astfel de revoluționarii pașoptiști a devenit unul dintre simbolurile naționale care i-a însoțit pe români în toate momentele importante ale istoriei noastre.
Cuvintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza rămân valabile și astăzi: Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții, unde se vor naște copiii noștri. Steagul este totodată trecutul, prezentul și viitorul țării, întreaga istorie a României”, a transmis Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a subliniat și că avem datoria de suflet să respectăm simbolurile statului și să nu comitem niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora.
„Dragi români, noi toți avem datoria de suflet să respectăm simbolurile statului și să nu comitem niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora. Prin acest comportament ne arătăm respectul pentru statul și poporul român, pentru istoria noastră națională și pentru toți cei care s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru țară.
Păstrăm astfel neatinse unul dintre cele patru simboluri naționale. Drapelul, Ziua Națională, Imnul Național, Stema țării și Sigiliul statului. Avem nobila misiune de a transmite noilor generații respectul pentru țară și pentru aceste simboluri și să ducem, cu demnitate, numele României și Tricolorul oriunde ne-am afla.
La mulți ani, România! La mulți ani Drapelului național! Vă mulțumesc!”, a conchis Nicolae Ciucă.