Mai multe săli de jocuri de noroc funcționează ilegal
Majoritatea proprietarilor de săli de jocuri de noroc tratează chiar și legile cu lejeritate și se bazează pe noroc atunci când le încalcă. Chiar dacă aparatele de păcănele au fost interzise în localitățile mici, unele săli continuă să funcționeze în mod ilegal.
Dacă noua lege ar fi aplicată, aproximativ 28.000 de companii ar fi obligate să își închidă afacerile sau să le mute în localitățile cu peste 15.000 de locuitori.
Pe data de 29 aprilie, a intrat în vigoare legea care interzice folosirea aparatelor de păcănele în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.
Echipa de la Antena 3 CNN a efectuat o serie de vizite în diverse săli de jocuri de noroc pentru a verifica dacă noua lege este respectată și pusă în aplicare.
Întrebat dacă sala de jocuri funcționează, reprezentantul acesteia a răspuns:
”Da, da! Autorizaţia se face pe fiecare aparat anual.”
Autorizația sa a expirat, iar acum, nu mai poate face alta.
”Cu legea aia proastă. Parcă dacă vrea omul nu se duce în altă parte să joace”, a spus reprezentantul sălii de jocuri.
Se întâmplă chiar în apropierea Capitalei, în Mogoșoaia, unde conform legii, niciun aparat tip slot machine nu ar mai trebui să fie în funcțiune. Cu toate acestea, pentru unii, legile sunt făcute să fie încălcate.
Iar la doar 10 kilometri distanță, reporterii Antena 3 CNN întâlnesc o situație similară.
În Tamași, o localitate din județul Ilfov, care are mai puțin de 15.000 de locuitori, o sală de jocuri de noroc continuă să funcționeze în mod ilegal.
Întrebat cum de nu i s-a închis sala de jocuri, reprezentantul acesteia a spus: ”Nu ştiu.”
Jocurile de noroc, interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori
Legea, care a intrat în vigoare începând cu data de 29 aprilie, interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.
Cei care nu respectă noua lege se expun la amenzi de până la 200.000 de lei, confiscarea veniturilor obținute din jocurile de noroc și chiar suspendarea licenței. Drept urmare, unii operatori s-au conformat și au închis afacerile lor.
Proprietarii de aparate slot machine au posibilitatea să-și mute afacerile în localitățile mai mari. Cu toate acestea, există cetățeni care privesc cu neîncredere această măsură și cer ca sălile să fie închise și în marile orașe, unde numărul jucătorilor este semnificativ.
”Foarte bine că le-au închis, dar aici dacă e populaţie mai multă, au bani mai mulţi”, a spus un localnic.
Dacă legea actuală ar fi respectată, aproximativ o treime dintre operatorii care oferă jocuri de noroc ar dispărea de pe piață.
”O mare parte din operatori au înțeles acest aspect și s-au conformat. Au închis locațiile. Probabil mai sunt mici localități în care au mai funcționat și am primit sesizări în sensul ăsta. Drept dovadă, am și trimis echipele să verifice locațiile respective”, a declarat Gabriel Gheorghe, președintele Oficiului pentru Jocuri de Noroc.
Reprezentanții Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc avertizează că verificările vor continua în întreaga țară.