Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de Ordin în contextul eradicării pestei micilor rumegătoare (PMR). Astfel, transportatorii de oi și capre vor avea nevoie de un document.
Ordinul a fost emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), notează Agroinfo.
ANSVSA a anunțat mai multe măsuri pe teritoriul României
Potrivit autorității, vor fi implementate mai multe măsuri pe teritoriul României, în următoarele 30 de zile. Este vorba despre următoarele:
- toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină și, suplimentar condițiilor impuse în anexa nr. 1 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt
testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare; - toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate.
Există și o excepție de la al doilea punct. La solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, autoritățile pot permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:
- din exploatații către abator;
- din exploatații către centrele de colectare;
- din centrele de colectare către abator sau port.
- din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.
Acest document este obligatoriu la transportul oilor și caprelor
Trebuie menționat că acest document este obligatoriu la transportul oilor și caprelor. Mai precis, transporturile trebuie să fie însoțite de acordul scris al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competente teritorial de la locul de plecare al animalelor.
De asemenea, nu se permite deplasarea transporturilor de rumegătoare mici, în cazul în care proprietarul sau transportatorul nu poate prezenta pe loc documentele.
Direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor competentă teritorial stabilește măsurile referitoare la animale pentru toate transporturile.
Totodată, autoritățile stabilesc măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport.
Structura din subordinea MAI verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor și o informează cu privire la cele constatate, la solicitarea scrisă a direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor.
„Acordul scris prevăzut la art 2, în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare”, arată ordinul ANSVSA.