Toți românii care stau la bloc sunt vizați! La începutul acestui an au intrat în vigoare noi modificări legislative pe care românii care stau la bloc trebuie să le respecte. Dacă nu o fac, riscă amenzi care pot ajunge până la 1.000 de lei.
Recent, au intrat în vigoare noi modificări legislative care nu sunt deloc pe placul românilor. Aceste modificări legislative prevăd ca românii care stau la bloc și sunt conectați la sistemul central de electrificare să își monteze, în mod obligatoriu, repartitoare de căldură.
Dacă nu vor face acest lucru, modificările legislative arată că ei riscă amenzi care încep de la 100 de lei și care pot ajunge până la 1.000 de lei.
Montarea acestora s-a extins până la finalul acestui an
Inițial, montarea acestora trebuia să aibă loc până la finalul anului trecut, dar Parlamentul a decis extinderea perioadei. Concret, termenul limită este 31 decembrie 2023.
Montarea repartitoarelor a fost, până acum, doar o recomandare a autorităților, iar ele aveau ca scop limitarea cheltuielilor proprietarilor. De asemenea, cei care instalează astfel de repartitoare nu mai sunt obligați să suporte pierderile de rețea din propriul buzunar.
Mai mult, aceste repartitoare trebuie să aibă anumite specificații tehnice – cea mai importantă fiind citirea de la distanță. Autoritățile spun că românii care locuiesc la bloc și au centrală termică NU trebuie să își amplaseze astfel de repartitoare.
Repartitoarele ajută la scăderea facturii
Cei care nu au repartitoare trebuie să știe că prețul mediu unui astfel de aparat este în jur de 100 de lei, doar că este nevoie de câte unul pentru fiecare calorifer.
Autoritățile spun că, după montarea lor, proprietarii trebuie să plătească aproximativ 15 lei pentru citirea datelor.
În teorie, aceste aparate ar trebui să ajute la scăderea facturilor. În cazul blocurilor fără repartitoare, prețul total se împarte la apartamente. Dacă aceste dispozitive sunt instalate, atunci se va achita doar cantitatea de energie consumată.
Amenzile se calculează în funcție de câte repartitoare ar fi fost nevoie
Românii care stau la etajele superioare și au pierderi mai mari nu vor mai plăti aceeași sumă precum cei care stau la etajele inferioare.
Amenzile vor fi calculate în funcție de numărul camerelor, mai precis în funcție de cât de multe calorifere sunt. Astfel, amenzile pentru garsonieră vor mai mai mici decât amenzile pentru apartamentele cu trei sau cu patru camere.