A devenit obligatoriu prin lege! Te amendează cu 12.500 de lei pe loc. Ce români sunt vizaţi

bani vouchere

SURSA FOTO: Dreamstime

Colectarea selectivă a gunoiului nu mai este opțională, ci a devenit obligatorie! Cei care nu respectă aceste reguli riscă să primească amenzi uriașe.

Cei care nu vor respecta normele de selectare a gunoiului riscă amenzi de până la 2.500 de euro (aproximativ 12.500 de lei)!

Reguli mai stricte în ceea ce privește colectarea gunoiului

Aceste norme îi vizează pe românii care locuiesc în Germania, țară în care colectarea deșeurilor este extrem de importantă.

„Un coș de gunoi sortat greșit perturbă întregul proces pentru noi”, au declarat Daniel și Tobias Bauer, directorii operațiunilor tehnice la Bauer Kompost, companie ce procesează anual aproximativ 20.000 de tone de deșeuri organice.

Noul regulament va intra în vigoare la data de 1 mai 2025. Acesta prevede că deșeurile organice care conțin mai mult de 3% materie străină pot fi respinse. Așadar, controalele vor fi mai frecvente și mai riguroase. Încălcarea Legii privind managementul reciclării atunci când separă deșeurile poate fi sancționată cu amenzi de până la 2.500 de euro.

Legi mai stricte și în România

Reamintim că legislația în ceea ce privește selectarea deșeurilor s-a înăsprit și în România. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care înăsprește sancțiunile date pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și care aduce noi obligații pentru municipalități. OUG 133/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial și reglementează o serie de măsuri privind gestionarea deșeurilor municipale prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe scurt, autoritățile publice vor trebuie să implementeze un sistem de colectare separată a bio-deșeurilor și să introducă, până în 2025, colectarea separată a deșeurilor textile și a gunoaielor periculoase. Noua legislaţie acordă primăriilor din România un termen de şase luni. În acest timp, administraţiile locale trebuie să asigure colectarea separată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar apoi, până la 1 ianuarie 2025, și pentru textile, din deșeurile municipale.

În plus, oamenii care nu vor separa corect deșeurile vor fi penalizați cu plata unui tarif de două sau chiar trei ori mai mare față de tariful normal al taxei de salubrizare.

De asemenea, autoritățile publice sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material și să organizeze atribuirea conform deciziei luate.