A dispărut acest tip de pensie. Casa de Pensii: Nu mai există de la 1 Septembrie

casa nationala de pensii

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, a dat detalii despre modificările privind pensionarea anticipată parțial. Ce trebuie să știe viitorii pensionari?

Modificări privind pensionarea anticipată

Legea 360 din 2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, aduce modificări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată din România. Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, a explicat că această lege urmărește eliminarea inechităților din sistem și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung.

Printre principalele schimbări se numără eliminarea pensiei anticipate parțiale și stabilirea unui nou cadru cu patru tipuri de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Eliminarea pensiei anticipate parțiale

Conform noii legi, pensionarea anticipată parțial a fost eliminată, iar pensia anticipată rămâne singura opțiune pentru cei care doresc să iasă la pensie înainte de împlinirea vârstei standard.

„Nu mai există termenul de pensie anticipată parțială. Pensia anticipată parțială devine pe noua lege a pensiilor pensie anticipată, iar procentul maxim de penalizare este de maximum 24%, față de 30% cât era până acum”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan, potrivit cluj24.ro.

O noutate importantă este faptul că penalizarea maximă pentru pensionarea anticipată este redusă de la 30% la 24%.

Pensia pentru limită de vârstă

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, este necesară îndeplinirea condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

Un element important este că perioadele asimilate și perioadele necontributive nu sunt luate în considerare la calculul stagiului minim de cotizare, cu excepția perioadelor de maternitate/paternitate. Vârsta standard de pensionare va fi atinsă progresiv, până în anul 2035.

Stagiul complet de cotizare

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Acest stagiu se va atinge treptat, conform unei eşalonări prevăzute în lege. La calculul stagiului, se va lua în considerare și perioada de maternitate/paternitate.

Reduceri ale vârstei de pensionare

Legea prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare. Aceștia pot ieși la pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Această reducere nu poate fi cumulată cu alte reduceri prevăzute de lege.

SURSA FOTO: Dreamstime

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare. Reducerea este de:

  • 6 luni pentru un copil
  • 1 an pentru doi copii
  • Până la 3 ani și 6 luni pentru șapte sau mai mulți copii.

Această reducere se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani. Reducerea cumulată nu poate depăși 11 ani.

Perioade asimilate și necontributive

Legea definește două tipuri de perioade relevante pentru calculul pensiilor:

  1. Perioadele asimilate – acestea includ perioade în care nu s-au plătit contribuții sociale, dar sunt considerate echivalente stagiului de cotizare, cum ar fi:
    • Perioadele de studii universitare (cursuri de zi)
    • Serviciul militar
    • Concediile pentru incapacitate temporară de muncă, concedii pentru creșterea copilului etc.
  2. Perioadele necontributive – recunoscute ca stagiu de cotizare fără plata contribuțiilor, vizând anumite categorii speciale de persoane.

Reducerea vârstei de pensionare pentru grupele de muncă

Persoanele care au lucrat în condiții de muncă speciale sau deosebite beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Reducerea maximă este:

  • 7 ani pentru condiții deosebite (grupa II de muncă)
  • 10 ani pentru condiții speciale (grupa I de muncă)

Cumulul reducerilor nu poate depăși 11 ani, iar vârstele minime de pensionare reduse sunt de 52 de ani pentru femei și 54 de ani pentru bărbați.

Persoanele cu dizabilități

Legea menține reducerile de vârstă pentru persoanele cu dizabilități, astfel:

  • 15 ani reducere pentru persoanele cu handicap grav, cu condiția realizării unei treimi din stagiul complet de cotizare.
  • 10 ani reducere pentru persoanele cu handicap accentuat, cu condiția realizării a două treimi din stagiul complet de cotizare.
  • 10 ani reducere pentru persoanele cu handicap mediu, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare.