Este ultima zi a procesului Simonei Halep cu ITIA, apoi vor urma câteva luni în care toată lumea va aștepta cu sufletul la gură decizia TAS. Un cunoscut jurnalist a evidențiat, totuși, cea mai mare problemă din cadrul audierilor.
Pricipalele probleme cu care se confruntă Simona Halep
Vineri, 9 februarie, este ultima zi a audierilor în cazul procesului dintre Simona Halep și Agenția Națională de Integritate a Tenisului (ITIA). Audierile au început de acum trei zile, din data de 7 februarie.
Jurnalistul Dragoș Suciu a discutat despre acest proces și spune că una dintre principalele probleme ține de felul în care marea campioană a României a ales să se apere.
Jurnalistul a declarat la Liga Digi Sport că au existat diverse tentative de manipulare a sângelui. El se referă în ceea ce privește pașaportul biologic.
De asemenea, el spune că nu se poate da la o parte faptul să la concluzia finală s-a spus probabil doping.
În plus, jurnalistul a mai spus că Simona Halep nu și-a comandat singură medicația.
”Au fost mari greșeli în strategia de apărare a Simonei. Este o eroare prin omisiune a Simonei. La pașaportul biologic au fost diverse tentative de manipulare a sângelui. E de luat în seamă și concluzia finală, când s-a spus ”probabil doping”. E greu să vorbești despre o probabilitate și nu despre o certitudine. Patrick Mouratoglou a venit la aceste audieri din partea apărării a Simonei Halep.
Noi speculăm. Ceea ce e de logica bunului simț, e clar că Simona nu s-a dus să își comande singură medicația. E o problema mai mare în ceea ce privește administrarea medicamentelor de către Academia lui Patrick Mouratoglou. El a garantat pentru acea echipă. Candice Gohier e subiect principal. Inclusiv acest roxadustat e aprobat de ea.”, a declarat jurnalistul Dragoș Suciu.
Când va da TAS verdictul final?
Jurnalistul Dragoș Suciu a mai spus că verdictul în acest caz ar putea fi dat publicului în termen de trei luni. Mai precis, la începutul lunii mai.
De altfel, el mai spune că este clar că va exista o suspendare, scrie digisport.ro.
În ceea ce privește tenisul, acesta spune că echipa pe care un sportiv o are poate să-și facă bine treaba. La fel de bine poate greși foarte mult.
Dacă TAS păstrează suspendarea de patru ani, acest lucru va da rău pentru imaginea academiei fostului antrenor al Simonei Halep.
”Opt luni ar mai fi de ispășit. Ar începe sezonul 2025 dacă vedem suspendarea de doi ani. E foarte clar că va exista o suspendare. Dacă Simona e achitată, e același lucru. O suspendare o să există și numele ei se va lega de acest scandal de dopaj. De ce s-a ajuns aici? Vorbim despre culpă, nu despre intenție. Tenisul e o industrie. Nu ai cum să fii expert în microbiologie. Acolo echipa își poate face treaba bine sau poate greși capital.
La nivel de imagine ar fi o lovitură extrem de dură pentru Academia lui. Imaginea contează enorm. Mi se pare ciudat pentru că au fost sportivi de top acolo precum Serena Williams. Din câte știu, pudra de colagen funcționa pentru Simona când juca la temperaturi ridicate. Când a trecut către Canada, au apărut dureri la articulații. De acolo a intervenit necesitatea pudrei din lotul contaminat.”, a mai spus Dragoș Suciu.
Cazul Simonei Halep, judecat de trei judecători
Înainte de audieri, Halep a surprins pe mulți prin decizia neașteptată de a opta pentru un „arbitru” american în locul unuia din România.
Cu toate că avea posibilitatea de a alege un arbitru din țara sa natală, probabil a dorit să evite orice speculație în acest sens.
În timp ce Simona Halep a optat pentru un arbitru american, ITIA, organizația care a decis suspendarea ei pentru patru ani, a decis să aleagă un arbitru german. Acesta este recunoscut ca „eminența cenușie” la TAS.
Trioul de judecători responsabili de procesul dintre Halep și ITIA este format din:
- Annabelle Bennett din Australia, în calitate de președinte
- Jeffrey G. Benz din Statele Unite ale Americii
- Ulrich Haas din Germania