A DOUA ȚARĂ EUROPEANĂ CERE AJUTOR FINANCIAR. În aceeași zi!

Autorităţile cipriote au anunţat luni că vor solicita asistenţă financiară de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiară, EFSF, şi succesorul său Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot, transmite Reuters.

‘Obiectivul acestei cereri de asistenţă este ţinerea sub control a riscurilor cu care se confruntă economia cipriotă, în special a celor care provin de pe urma efectelor negative din sectorul financiar, ca urmarea expunerii sale pe economia Greciei’, se arată într-un comunicat al guvernului cipriot.

Grecia, Irlanda şi Portugalia beneficiază deja de sprijinul Uniunii Europene, iar Spania a cerut şi ea luni asistenţa Eurogrupului pentru sectorul său bancar.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate să se finanţeze de un an de pe pieţele financiare din cauza expunerii excesive a băncilor sale la criza din Grecia.

Moody’s Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank), prezente şi pe piaţa din România, din cauza expunerii deosebite pe Grecia. De asemenea, Fitch Ratings a retrogradat luni Ciprul în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii).
Spania a cerut AJUTOR de 100 de miliarde de euro
Spania a cerut oficial luni ajutor european de până la 100 miliarde de euro pentru băncile sale, se arată într-o declaraţie a Ministerului Economiei de la Madrid, transmite Reuters.
Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat într-o scrisoarea adresată lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, că valoarea finală a asistenţei financiare va fi stabilită ulterior, dar ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi toate necesităţile băncilor plus un capital tampon suplimentar.De asemenea oficialul spaniol a confirmat că intenţionează să semneze un memorandum de înţelegere pentru ajutorul financiar, care va include detaliile complete, până în 9 iulie.
Cipru a ajuns GUNOI al investițiilor
Fitch Ratings a revizuit în scădere (de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’) în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii) ratingurile Ciprului pe termen lung, în valută şi monedă locală, cu perspectivă negativă, din cauza expunerii băncilor locale pe Grecia, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, Fitch a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Ciprului, de la ‘F3’ la ‘B’. În schimb, plafonul de ţară a fost confirmat la ‘AAA’, nivel adecvat pentru statele din zona euro. Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflectă creşterea nivelului capitalului de care au nevoie, în opinia Fitch, băncile cipriote, faţă de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine în principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei bănci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank, la Grecia şi mai puţin ca urmare a deteriorării aşteptate a calităţii activelor în Cipru.