Pe 26 decembrie este sărbătorit Soborul Maicii Domnului

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, o zi în care cinstim pe cea care L-a născut pe Hristos Dumnezeu în trup. Această zi este însoțită de tradiții, obiceiuri și superstiții, care ne îndeamnă să facem anumite lucruri sau să le evităm, pentru ca anul ce vine să fie unul bun. Tot în această zi, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Nicodim de la Tismana, considerat părintele monahismului românesc.

 Cuvântul „sobor” provine din limba bisericească și înseamnă „adunare de oameni”, fiind o chemare către credincioși să se adune în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ. În același timp, „sobor” ne amintește și de faptul că Maica Domnului este preaslavită și se află în mijlocul tuturor sfinților din ceruri. Astfel, adunarea noastră de astăzi nu este doar una pământească, ci și o împreună-prăznuire cu cetele tuturor sfinților și îngerilor din ceruri, cum scrie pe site-ul crestinortodox.ro.

Tradiții și superstiții în a doua zi de Crăciun

În această zi, este bine să urmezi câteva tradiții și superstiții pentru a te asigura că anul ce urmează va fi plin de împliniri. De exemplu, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care nu fac acest lucru nu vor avea parte de tot ce își doresc în anul care vine.

Este o zi în care familiile, inclusiv cele mai îndepărtate sau prin alianță, trebuie să se adune și să petreacă împreună. De asemenea, nu este bine să speli haine în această zi, deoarece apa folosită pentru spălat ar fi destinată vindecării rănilor.

Este o zi în care nu se muncește. Se spune că cine muncește în ziua de 26 decembrie, atunci când este cinstită Fecioara Maria, nu va avea nicio zi liberă pe tot parcursul anului. Totodată, în această zi este interzis să bârfești, să înjuri sau să uneltesti împotriva altora, iar cei care se răzbună vor suferi pierderi financiare.

În fiecare regiune a țării, există obiceiuri specifice

În fiecare regiune a țării, există obiceiuri specifice. De exemplu, în Bistrița-Năsăud, oamenii merg cu colinda la casa preotului, iar în Alba, feciorii își cheamă fetele la joc. Se spune că cei care dansează cu energie și mult entuziasm vor fi sănătoși tot anul.

În multe sate din Transilvania, se păstrează tradiția de a duce „colacul” la nași. Colacul este un dar special ce conține șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui sau alte păsări (cum ar fi fazani sau prepelițe), o coastă de porc și șapte coți de trandafiri sau cârnați. La casa nașilor, finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, spunând: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!”

De asemenea, între Crăciun și Bobotează, în casele unde sunt fete de măritat, nu se toarce, nu se coase, căci altfel fetele nu se vor mărita. Conform unei alte superstiții, dacă vântul bate puternic în ziua de 26 decembrie, recolta din anul următor va fi compromisă, iar toamna va fi una furtunoasă și ploioasă.

O altă tradiție din aceste zile este legată de adoptarea copiilor orfani, rămași fără părinți din cauza războaielor sau a molimelor. Se spune că, asemenea Sfântului Iosif, care L-a primit pe Iisus în casa lui, chiar dacă nu era fiul său biologic, oamenii ar trebui să primească în casele lor copiii orfani, cu bunăvoință și smerenie, pentru a aduce bucurie și speranță în viața lor.